![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam na programowaniu strukturalnym znam sie raczej spoko. lecz nie umiem programowac obiektowo chcialem się zapytac
1 co to obiekt 2 co to klasa 3 z czym się to je 4 jakies przyklady uzycia 5 pomocne zeczy wszystko tak na chlopski rozum patrzalem po neci eale nie rozumiem nic z tego |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Czego konkretnie nie rozumiesz?
Przeszukałeś forum? To już chyba któryś temat z kolei o tym samym; ostatni chyba był dwa tygodnie temu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie rozumiem tego zapisu
przeszukalem google wiki pedie ale tam jest to tak nie na chlopski rozum:P poczytalem na forum ale nic z tego nadal kompletnie nie rozumiem |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To na forum
http://wortal.php.pl/wortal/artykuly/php/p..._poczatkujacych
$this oznacza daną klasę, używamy tego jeśli mamy jakieś funkcje w klasie i chcemy odwołać się w nich do zmiennych bądź funkcji tej klasy
ta funkcja to jest konstruktor tzn. jest ona wywoływana automatycznie przy tworzeniu nowego elementu klasy np.
Ten post edytował bastard13 8.01.2010, 18:54:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ustawienie wartości pola aUser z wnętrza klasy w metodzie niestatycznej lub konstruktorze na wartość zmiennej $aUser, prawdopodobnie przekazanej jako parametr do w/w metody lub konstruktora.
definicja konstruktora z jednym paramterem $iID, ustawienie w konstruktorze wartości pola id na wartość przekazanego parametru po wcześniejszym wymuszeniu konwersji zmiennej $iDI do typu liczby całkowitej ze znakiem (integer). Poczytaj lepiej manuala/tutoriale/artykuły, bo będę Ci tak tłumaczył (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) // edit $this to wewnętrzny wskaźnik obiektu, za pomocą którego można odwołać się do niestatycznych atrybutów i metod klasy, w metodach statycznych możesz odwołać się również do tylko niestatycznych pól i metod za pomocą self:: Konstruktor jest wywoływany w momencie tworzenia instancji (egzemplarza) obiektu danej klasy. Ten post edytował darko 8.01.2010, 18:56:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://pl.wikibooks.org/wiki/C%2B%2B/Czym_jest_obiekt
To nie PHP, ale język w tym wypadku jest nieważny. |
|
|
![]()
|
|
darko z po twojej wypowiedzi wiem ze nic niewiem;] czytam caly czas tutorialem jakies kursy lecz nie kmini etego jeszcze chyba dluga noc przedemną;]
a może pomogli byscie w wykonaniu pierwszego skryptu na obiektach? moze w praktyce zalapię? np by si eprzydalo mi dodawanie pol do bazy 3 ;] //edit mam taki epytanie jeszcze czy w obiektach korzystam w taki sam sposob z połaczenia z bazą danych slyszalem (czytalem) o bibliotece pdo ona jest koniecznością? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
//edit mam taki epytanie jeszcze czy w obiektach korzystam w taki sam sposob z połaczenia z bazą danych slyszalem (czytalem) o bibliotece pdo ona jest koniecznością? Możesz napisać swoją (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Nie, nie jest koniecznością. |
|
|
![]()
|
|
dobra biore się za isanie jakiej klasy na początek ;] zobaczymy co wyjdzie:P
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat a może pomogli byscie w wykonaniu pierwszego skryptu na obiektach? moze w praktyce zalapię? np by si eprzydalo mi dodawanie pol do bazy 3 ;] Pytam kolejny raz: przeszukałeś forum? Skoro zadajesz takie pytanie = nie. Było już kilka wątków, w których autorzy kierowali podobne prośby; wyszły nieraz długie tasiemce i naprawdę nie ma sensu omawiać czegoś, co zostało już praktycznie wyczerpująco opisane. Cytat mam taki epytanie jeszcze czy w obiektach korzystam w taki sam sposob z połaczenia z bazą danych slyszalem (czytalem) o bibliotece pdo ona jest koniecznością? Nie. Możesz napisać sterownik do własnej bazy i z niego korzystać. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Język jest tylko narzędziem w rękach programisty. Programowanie czy to obiektowe, czy to strukturalne nie narzuca wykorzystywania żadnych bibliotek, to tylko od ciebie zależy (no i od administratora serwera i jego konfiguracji (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ).
|
|
|
![]()
|
|
sporo czasu spedzilem nad google i troszke juz wiem ;] czas na pierwszy skrypt jezeli mi pomozecie w jego napisaniu no ogarne potem szybko obiektowkę
myslalem o skrypcie zwyklego utworzenia wiersza w bazie danych z danymi takie 3 pola do bazy:P takie inserto into;] dzialanie skryptu -odebranie danych od formularza przeslanych metodą get -przefiltrowanie ich (mam do tego zwyklą funkcje ktora czysci i odpowiednio dziala na stringach) -zakodowanie jednego pola wlasnym algorytmem szyfrującym / bezstratnym (tez mam juz funkcje) -zapis do bazy -sprawdzenie czy sie dobrze zapisalo - zwrocenie tru jezeli oki bądż false jezeli lipa mysle ze na początek to wystarczy jezeli to ogarne to dalej pojdzie jak z pltka tak samo mialem z strukturalnym:P teraz tak wiem ze naprewno musze utworzyc klase w ktorej bedą wykonywane operacje na danych i bazach i mam pytanie czy ta klasa ma brac dane z tablicy post czy moze w zwyklym strukturalnym zrobic do i przeslac 4-5zmiennych //podbijam (IMG:style_emoticons/default/haha.gif) |
|
|
![]()
|
|
Generalnie za taki CRUD odpowiadają biblioteki ORM, które udostępniają odpowiednie generatory i metody. Przejrzyj ich źródła/schematy.
Cytat i mam pytanie czy ta klasa ma brac dane z tablicy post czy moze w zwyklym strukturalnym zrobic do i przeslac 4-5zmiennych Tzn? Cytat //podbijam Nie podbijaj, następnym razem zamknę wątek. Dzień bez odpowiedzi i już się niecierpliwisz? To nie jest helpdesk, że masz natychmiast otrzymać odpowiedź. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:05 |