![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-krzych0- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witajcie,
Szef delikatnie mnie przekonał do napisania małego systemu który ma pomagać w zarządzaniu projektami w firmie. Z phpem do niedawna nie miałem nic wspólnego więc jestem baaaardzo początkujący. Poniżej wklejam fragment kodu który jest działającą listą rozwijaną, wyświetlają się firmy przechowywane w tabeli firma, cały mój problem polega na zapisaniu wyboru użytkownika do tabeli zlecenia.
Kolejnym problemem który napotkałem to stworzenie 2 listy rozwijanych które będą od siebie zależne, widzę to tak wybieram z listy 1 firmę, później z listy 2 wybieram zlecenie i te 2 wybory lądują do 3 tabeli która odpowiada za sprawdzanie postępu rozwoju projektów. Nie oczekuje napisania tego skryptu za mnie, proszę o wskazówki ewentualnie jakiś manual... szukam informacji od 2 dni i niestety nic nie mogę znaleźć. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Poniżej wklejam fragment kodu który jest działającą listą rozwijaną, wyświetlają się firmy przechowywane w tabeli firma, cały mój problem polega na zapisaniu wyboru użytkownika do tabeli zlecenia. Odbierz dane z formularza za pomocą $_POST / $_GET, a następnie interesujące Cię wartości włóż do INSERT'a. Z tego co widać to wiesz jak się w phpie tworzy zapytania więc powinieneś sobie poradzić. (http://pl.php.net/manual/en/reserved.variables.php) Do diagnostyki co zawiera dana zmienna korzystaj z var_dump, var_export i pochodnych. Cytat Kolejnym problemem który napotkałem to stworzenie 2 listy rozwijanych które będą od siebie zależne, widzę to tak wybieram z listy 1 firmę, później z listy 2 wybieram zlecenie i te 2 wybory lądują do 3 tabeli która odpowiada za sprawdzanie postępu rozwoju projektów. Tutaj również odbierasz dane za pomocą konstrukcji, które wymieniłem powyżej + zapytanie. A zależności zrobisz za pomocą prostych warunków. Było by to na takiej zasadzie z listy A wybieram sobie Microsoft, z listy B wybieram sobie wsparcie, każdy element, który wybrałem ma swoje ID, więc odbieram dane:
Pzdr. -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:30 |