![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W programie PHP utworzyłem tablicę dwuwymiarową(?) i zapisałem do pliku dane.php
przykładowe 2 rekordy jak niżej (jest ich więcej i nie będzie to stała liczba): (1, '2015-01-11', 'Stefan Kowalski', 'Stefan', 'Kowalski', 'Szpilka', 'K1', 25, 0, 0, 1, 1, 1, 13, '', '', '', ''), (2, '2015-01-11', 'Janina Twarda', 'Janina', 'Twarda', 'Nitka', 'K1', 444, 0, 0, 2, 2, 13, 2, '22', '33', '44', '55'), W bazie MySQL utworzyłem odpowiednią tabelę i nie wiem jak do niej wpisać te dane przy pomocy programu PHP. Czy to da się jakoś wczytać z tego pliku czy pośrednik jest zbędny i od razu można wpisać tablicę do tabeli? Proszę o jasne wskazówki bo trochę zielony jestem (a może nawet bardzo ![]() Z góry dziękuje za pomoc |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 9 Dołączył: 16.11.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przykładowe 2 rekordy jak niżej (jest ich więcej i nie będzie to stała liczba): (1, '2015-01-11', 'Stefan Kowalski', 'Stefan', 'Kowalski', 'Szpilka', 'K1', 25, 0, 0, 1, 1, 1, 13, '', '', '', ''), (2, '2015-01-11', 'Janina Twarda', 'Janina', 'Twarda', 'Nitka', 'K1', 444, 0, 0, 2, 2, 13, 2, '22', '33', '44', '55'), Boję się wiedzieć, czemu tam jest "'Stefan Kowalski', 'Stefan', 'Kowalski'", i czemu dajesz "" zamiast null, ale ... ![]() W bazie MySQL utworzyłem odpowiednią tabelę i nie wiem jak do niej wpisać te dane przy pomocy programu PHP. Czy to da się jakoś wczytać z tego pliku czy pośrednik jest zbędny i od razu można wpisać tablicę do tabeli? pętlą oraz mysqli_query ![]() |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 53 Pomógł: 0 Dołączył: 26.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dość to ogólnie ująłeś bez zbytnich szczegółów :king.
A co do obaw to spoko: Stefan Kowalski w trzech kolumnach tylko z lenistwa a te haczki '' zamiast NULL to sam pehap mi wypisał; chyba też leniwy jest. Z pętlą właśnie zacząłem się mocować; sugerujesz zdjąć dane z pliku czy bezpośrednio z tablicy?? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 38 Pomógł: 9 Dołączył: 16.11.2014 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dość to ogólnie ująłeś bez zbytnich szczegółów :king. A co do obaw to spoko: Stefan Kowalski w trzech kolumnach tylko z lenistwa a te haczki '' zamiast NULL to sam pehap mi wypisał; chyba też leniwy jest. Z pętlą właśnie zacząłem się mocować; sugerujesz zdjąć dane z pliku czy bezpośrednio z tablicy?? Gdyż liczę że takie wskazówki cię naprowadzą, jak "liznąć" temat. Zobacz sobie to na przykładzie; http://stackoverflow.com/questions/2511073...-mysql-with-php A co do lenistwa, oprócz tego że nie widzę powodów do takiego lenistwa, to uczysz się złych nawyków. Po prostu, tak się nie robi. Do tego w tablicy nie masz wartości null, dla tego jeśli printujesz tablicę to pluje ci w niej puste pole "". |
|
|
![]()
|
|
Twój pomysł z pętlą był genialny. Wrzuciłem takie coś i poszło miodzio:
//wpisywanie tablicy dwuwymiarowej do tabeli MySQL $y=0; while ( $y <$lrek) { $g0=$tab_zd1[$y][id]; $g1=$tab_zd1[$y][osoba]; $g2=$tab_zd1[$y][imie]; $g3=$tab_zd1[$y][nazwisko]; $sql1 = "INSERT INTO Starty (id,osoba,imie,nazwisko) VALUES ( '$g0','$g1','$g2','$g3' )"; mysql_query($sql1,$connection); $y++; } Dziękuję za pomoc, przy okazji zairzę do linka który podrzuciłeś no i będę walczył z lenistwem ![]() Plik tekstowy jako pośrednik okazał się niepotrzebny Zarzałem do linka, faktycznie jest konkretny, dziękuję. Ten post edytował lesz735 7.03.2016, 16:20:13 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 16:38 |