![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiatm!
Za pomocą funkcji foreach, otrzymuję tablice (niewiem ilu elementową) i mam takie pytanko jak pobrać z bazy danych te wiersze w których $id jest równa wartością z tablicy? Np. funkcja zwróci mi tablicę Więc chcępobrać z bazy wiersze w których
Jak ma poprawnie być zbudowana taka pentla? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 76 Pomógł: 13 Dołączył: 24.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podmien sobie, co trzeba.
Kod foreach($array as $element)
{ // SELECT * FROM tabela WHERE id = $element // pobrane dane wpisz np. w tabele $result[] } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Coś mi to nie wychodzi!
Mam taki kodzik
I teraz potrzebuję wstawić pętle, która zczytane wartości podstawi mi np. do Czy możesz na tym przykładzie pokazać jak ta pętla ma wyglądać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 366 Pomógł: 261 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za podpowiedź! Zrobiłem coś takiego:
Funkcja Zwraca mi np. cztery wartości a z bazy jest pobrana tylko pierwsza napotkana. Co robię źle? Czy błąd jest w pętli WHILE czy co? Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
nie:('$comma_separated')
a: ($comma_separated) czemu wy zawsze bez namyslu rzucacie tymi ciapkami na lewo i prawo? |
|
|
![]()
|
|
Już próbowałem!
Po tej zmianie zwraca mi ostatni rekord. |
|
|
![]()
|
|
$ph=$wiersz['ph'];
no bo zakazdym obrotem petli nadpisujesz zmienną $ph (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Problem jest w implode oraz w zapytaniu: 1. Kiedy polaczyles implode'em tablice podales jako separator przecinek, czyli wynik: 1,2,3,4 i niby ok. 2. Ale w zapytaniu podstawiles zmienna, obejmujac ja ciapkami: ('$v_zmienna') Czyli zapytanie przyjelo postac: SELECT ... FROM .... WHERE `kj` IN ('1,2,3,4') a wiec zamiast podac po przecinku kolejna wartosc dla IN'a , podales jeden string zawierajacy liczby po przecinku. Jako ze MySQL jest mocno liberalny, obcial sobie pierwsza wartosc z listy (jedynke) i z niej skorzystal (taki jego sposob na konwersje do liczby ;-)). Wiec dostales pierwszy wiersz z listy zamiast wszystkie cztery. Inny system DB - np. Postgres krzyknal by Ci blad, ze podales napis tam gdzie sie spodziewa liczby (kolumna kj to integer) -i bylo by jasne - a mysql czasami przeholowuje z user friendly - ale to juz inna para kaloszy ;-)). Rozwiazanie: $comma_separated = implode("','", $chks); - zwroc uwage na apostrofy przed i po przecinku. Czyli zapytanie przyjmie postac: SELECT ... FROM .... WHERE `kj` IN ('1','2','3','4') - i powinno byc ok ;-) Podrawiam serdecznie, Kacper ============================================ Szkolenia PHP, Warszawa http://www.AplikacjeInternetowe.pl |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
przeciez kchrapa napisal ci dokladnie to samo z tą roznicą, ze on mysli ze kod musi wygladac tak:
IN ('1','2','3','4') a w cale nie musi tak wygladac. wystarczy ze bedzie tak: IN (1,2,3,4) czyli dokladnie to co ja ci napisalem. Na dodatek podal ci zly kod do generowanie swojego zamyslu... |
|
|
![]()
|
|
przeciez kchrapa napisal ci dokladnie to samo z tą roznicą, ze on mysli ze kod musi wygladac tak: IN ('1','2','3','4') a w cale nie musi tak wygladac. wystarczy ze bedzie tak: IN (1,2,3,4) czyli dokladnie to co ja ci napisalem. Na dodatek podal ci zly kod do generowanie swojego zamyslu... Ok dzięki. Zczytuje mi wszystkie dane. Ten post edytował apkc 2.02.2010, 22:26:03 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 3 Dołączył: 2.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Nospor: Ehh,oczywiscie,ze nie musi byc w ciapkach (mam na mysli skladnie sql).Nie wiem skad pomysl, ze uwazam ze musi ... Te ciapki nie sa z nadmiaru sily w palcach - tylko z przyzwyczajenia. Zabezpieczenie przed sql injection jesli nie korzystamy z prepare/execute wymaga ich - oczywiscie w polaczeniu z mysql_real_escape_string/addslashes. Mozna byloby zrezygnowac z tego i uzyc regexp'a wpuszczajacego tylko liczby calkowite - ale osobiscie wole to ze soba polaczyc. Wiec mysle, ze i ty rzucasz nimi (ciapkami) na lewo i prawo - chyba zgodzisz sie ze mna ;-) Hmm - a tak z ciekawosci - w ktorym miejscu podalem zly kod? Patrze , patrze - i zdaje sie ze masz lepszy wzrok ode mnie... Pozdrawiam serdecznie, Kacper ============================================ Szkolenia PHP, Warszawa http://www.AplikacjeInternetowe.pl |
|
|
![]()
|
|
Cytat Wiec mysle, ze i ty rzucasz nimi (ciapkami) na lewo i prawo - chyba zgodzisz sie ze mna ;-) cos jest liczba, wiec nie daje tego w ciapki a ty do mnie tekstem ze ja ciapkami rzucam? Co piles? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Cytat Hmm - a tak z ciekawosci - w ktorym miejscu podalem zly kod? Patrze , patrze - i zdaje sie ze masz lepszy wzrok ode mnie... No twoj kod wygenerowal:IN (1','2','3','4) nadal uwazasz ze to jest wlasciwy kod? Nie zapomniales o czyms? |
|
|
![]()
|
|
Nie zapomnialem ;-)
Kod apkc oryginalnie wygladal tak ( post z 21:38 ): $zapytanie = "SELECT `ph` FROM `analizys` WHERE `kj` IN ('$comma_separated')"; czyli zmienna $comma_separated byla objeta apostrofami. Dla tej linijki podalem nowa wersja implode ;-) Choc oczywiscie, mozna bylo obciac tez ciapki przy zmiennej, i jego poprzedni implode bez ciapkow by zadzialal - tak jak Ty napisales. Zdaje sie, ze nasz kolega z rozpedu (pozno juz bylo ;-)) , zastosowal obie rady (moja i Twoja) - dodal apostrofy w implode i obcial w stringu ;-) I odwrocil sytuacje ;-)Ale, moze sie myle - tutaj apkc musialby sie wypowiedziec ;-) >> cos jest liczba, wiec nie daje tego w ciapki a ty do mnie tekstem ze ja ciapkami rzucam? Co piles? winksmiley.jpg Nie w tym konkretnym wypadku. Mialem na mysli ogolnie komunikacje z baza ;-) A pilem... heh, herbate jak na razie ;-) Pozdrawiam serdecznie, Kacper ============================================ Szkolenia PHP, Warszawa http://www.AplikacjeInternetowe.pl |
|
|
![]()
|
|
Cytat Nie zapomnialem ;-) Widze ze nadal nie wiesz gdzie zrobiles blad. Dobrze, wytlumacze ci to, bo widze ze robisz szkolenia wiec lepiej bys ludziom na szkoleniach tych bledow nie przekazał.Kod apkc oryginalnie wygladal tak ( post z 21:38 ): $zapytanie = "SELECT `ph` FROM `analizys` WHERE `kj` IN ('$comma_separated')"; czyli zmienna $comma_separated byla objeta apostrofami. Dla tej linijki podalem nowa wersja implode ;-) Choc oczywiscie, mozna bylo obciac tez ciapki przy zmiennej, i jego poprzedni implode bez ciapkow by zadzialal - tak jak Ty napisales. Zdaje sie, ze nasz kolega z rozpedu (pozno juz bylo ;-)) , zastosowal obie rady (moja i Twoja) - dodal apostrofy w implode i obcial w stringu ;-) I odwrocil sytuacje ;-)Ale, moze sie myle - tutaj apkc musialby sie wypowiedziec ;-) Twoj sposob: Daje tekst: 1','2','3','4 brakuje apostrofa na początku i na koncu. Nalezy wiec twoj kod poprawic: by uzyskac wlasciwy ciag: '1','2','3','4' Cytat >> cos jest liczba, wiec nie daje tego w ciapki a ty do mnie tekstem ze ja ciapkami rzucam? Co piles? winksmiley.jpg To ze ty tak robisz, nie znaczy ze inni tak robią. Gdy ja wkladam do bazy liczbe 5 to wkladam do bazy liczbe 5 a nie tekst '5'.
Nie w tym konkretnym wypadku. Mialem na mysli ogolnie komunikacje z baza ;-) |
|
|
![]()
|
|
Nospor:
Czy przeczytales moj ostatni post ze zrozumieniem ? >Kod apkc oryginalnie wygladal tak ( post z 21:38 ): >$zapytanie = "SELECT `ph` FROM `analizys` WHERE `kj` IN ('$comma_separated')"; >czyli zmienna $comma_separated byla objeta apostrofami. > Dla tej linijki podalem nowa wersja implode ;-) Oczywiscie, ze jesli wykonasz po prostu echo na zmiennej to dostaniesz bez ciapkow zewnetrznych. Ale apkc uzyl jej w konkretnym kontekscie - w zapytaniu SQL, gdzie zmienna BYLA OBJETA APOSTROFAMI ! Dla tego kontekstu podalem kod. I dlatego nie ma w nim bledu - bo apkc umiescil te apostrofy ! A pozniej - jak przypuszczam WYCIAL JE za Twoja rada ! Czytaj dokladnie, zanim zaczniesz krytykowac. >To ze ty tak robisz, nie znaczy ze inni tak robią. Gdy ja wkladam do bazy liczbe 5 to wkladam do bazy liczbe 5 a nie >tekst '5'. Proponuje abys zapoznal sie z dokumentacja php nt. danych wejsciowych - ktore sa stringiem , mimo ze jest to liczba "z wygladu" - krotkie info jest chocby przy is_int() - http://php.net/manual/en/function.is-int.php . Jesli dane pochodza z pliku - takze beda stringiem. Mozna je przepuszczac przez intval() , ale tez nie jest to idealne rozwiazanie. Nie sadze, aby apkc liste id mial wpisana z palca w skrypcie - jest to malo prawdpodobne, raczej pobieral je z jakiegos wejscia - i jesli nie bylo to np. z bazy - to byly to stringi. Poza tym , ufanie ze dane wejsciowe zawieraja liczby (czyli sa calkowicie bezpieczne), bo ty tak chcesz , jest naiwne i wprowadza dosc powazne zagrozenia. Wiec zanim bedziesz ludzi krytykowac za restrykcyjne walidowanie danych - zastanow sie glebiej. To ze Ty podchodzisz "lajtowo" do tematu , nie oznacza ze inni tak robia... Pozdrawiam , Kacper |
|
|
![]()
|
|
Cytat Oczywiscie, ze jesli wykonasz po prostu echo na zmiennej to dostaniesz bez ciapkow zewnetrznych. Tak, moj blad,przepraszam.Ale apkc uzyl jej w konkretnym kontekscie - w zapytaniu SQL, gdzie zmienna BYLA OBJETA APOSTROFAMI ! Cytat >To ze ty tak robisz, nie znaczy ze inni tak robią. Gdy ja wkladam do bazy liczbe 5 to wkladam do bazy liczbe 5 a nie >tekst '5'. No ale w ktorym miejscu ja napisalem, ze dane wkladam do zapytania jak leci? Jesli to ma byc liczba, to albo ją waliduje albo rzutuje na liczbe i do zapytania wkladam liczbe a nie 'tekst'.Proponuje abys zapoznal sie z dokumentacja php nt. danych wejsciowych - ktore sa stringiem , mimo ze jest to liczba "z wygladu" - krotkie info jest chocby przy is_int() - http://php.net/manual/en/function.is-int.php . Jesli dane pochodza z pliku - takze beda stringiem. Mozna je przepuszczac przez intval() , ale tez nie jest to idealne rozwiazanie. Nie sadze, aby apkc liste id mial wpisana z palca w skrypcie - jest to malo prawdpodobne, raczej pobieral je z jakiegos wejscia - i jesli nie bylo to np. z bazy - to byly to stringi. Poza tym , ufanie ze dane wejsciowe zawieraja liczby (czyli sa calkowicie bezpieczne), bo ty tak chcesz , jest naiwne i wprowadza dosc powazne zagrozenia. Wiec zanim bedziesz ludzi krytykowac za restrykcyjne walidowanie danych - zastanow sie glebiej. To ze Ty podchodzisz "lajtowo" do tematu , nie oznacza ze inni tak robia... Chodzi o to, ze dobrze do zapytania jak cos jest liczbą to nalezy to wkladac jako liczbe a nie jako tekst. To uczy dobrych nawyków na później Cytat Wiec zanim bedziesz ludzi krytykowac za restrykcyjne walidowanie danych - zastanow sie glebiej. To ze Ty podchodzisz "lajtowo" do tematu , nie oznacza ze inni tak robia... A gdzie jak cie krytykowalem za walidacje danych? Ja cie krytykowalem za wkladanie liczb jako tekst (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Cytat Te ciapki nie sa z nadmiaru sily w palcach - tylko z przyzwyczajenia. Zabezpieczenie przed sql injection jesli nie korzystamy Conajmniej dziwne podejscie przepusczac liczbe przez mysql_escape_string. Liczb to liczba, zrzutuj na liczbe i nie bawisz sie w zadne escapowanie.
z prepare/execute wymaga ich - oczywiscie w polaczeniu z mysql_real_escape_string/addslashes. |
|
|
![]()
|
|
Panowie powoli!
Ja potrzebowałem pomocy, bo jestem zielony w te "klocki". Odpisaliście prawie jedocześnie na ten post więc już wogóle zgłupiałem i prawda prawdą, (chyba mniej świadomie) ale połączyłem wasze sugestie w jedną i dlatego wyszły mi takie bzdury. Jeszcze raz dziękuję Wam obu za pomoc. |
|
|
![]()
|
|
>No ale w ktorym miejscu ja napisalem, ze dane wkladam do zapytania jak leci?
Masz racje - zbyt daleko idace przypuszczenie wysunalem ;-) Przepraszam. > Jesli to ma byc liczba, to albo ją waliduje >albo rzutuje na liczbe i do zapytania wkladam liczbe a nie 'tekst'. >A gdzie jak cie krytykowalem za walidacje danych? Ja cie krytykowalem za wkladanie liczb jako tekst Z punktu widzenia DB nie ma to znaczenia - i tak serwer automatycznie dokona konwersji do typu danych kolumny. Jesli mu sie nie uda - wyrzuci blad. Ale podkreslam ,ze i tak do tego nie dojdzie, bo na poziomie PHP nastapi restrykcyjna walidacja (przy moim podejsciu) i zapytanie w ogole nie zostanie wyslane ;-) Nie chce kruszyc kopii - obaj mamy po prostu troche rozne podejscia. Ja potencjalne liczby waliduje regexpem ,Ty je rzutujesz. I jak sadze - pewnie tez walidujesz - bo konwersja moze sie nie powiesc i funkcja (np. intval() lub inna) , moze zwrocic logiczny falsz - i w koncu po skonwertowaniu do int'a przez serwer DB wstawi sie wiersz z wartoscia 0 ;-) . Masz - skadinad dobre - nawyki z innych jezykow ,ale to powoduje dwukrotna robote w tym kontekscie ;-) Nie oceniam, po prostu masz inne podejscie. Ja generalnie konwertuje tam, gdzie jest to niezbedne - jak np. w JS. Pozdrawiam i dzieki wielkie za intensywna dyskusje ;-) Kacper >Conajmniej dziwne podejscie przepusczac liczbe przez mysql_escape_string. Liczb to liczba, zrzutuj na liczbe i nie bawisz >sie w zadne escapowanie. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:52 |