![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hejka
Próbuje i próbuje i co raz bardziej jestem wkurzony Mam - bazę danych o nazwie: forum - kilkanaście tabeli, mnie interesuje: forum_users W tej tabeli mam jednego użytkownika i dane jak np. user_id "1", user_name "mojnick" [...] ip_address "127.0.0.1" Wygląda to tak: ![]() Teraz chciałbym, aby skrypt PHP z bazy danych pobrał to ip_address i następnie dał możliwość umieścić to, co pobrał pomiędzy <td></td> Już mnie to wkurza, bo dłubie to półtorej godziny i za przeproszeniem [ciach], raz wywala mysql_fetch_array() expects parameter 1 to be resource, boolean given in po przerobieniu na coś innego mysql_query(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in po przeróbce.. syntax error, unexpected 'if' (T_IF), expecting ',' or ';' in i nic mi nie wychodzi. Cholery można z tym dostać Proszę o pomoc
Powód edycji: [Kshyhoo]: słowa niecenzuralne
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Zamiast rzucać mięsem, wklej swój kod...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 0 Dołączył: 28.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast rzucać mięsem, wklej swój kod... Te moje "próby" już usunąłem Edit Przykładowo coś takiego $IP_query = $mysqli->query("SELECT ip_address FROM `forum_users`"); <td>$IP_query</td> // wyświetlenie wyniku A zwraca Catchable fatal error: Object of class mysqli_result could not be converted to string in <---ŚCIEŻKA---> on line ktoraśtam Ten post edytował lolo121 21.12.2014, 18:39:21 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bo się nawet nie pofatygowałeś do dokumentacji zobaczyć co zwraca query http://php.net/manual/en/mysqli.query.php
Cytat Returns FALSE on failure. For successful SELECT, SHOW, DESCRIBE or EXPLAIN queries mysqli_query() will return a mysqli_result object. For other successful queries mysqli_query() will return TRUE. Czyli query zwraca wynik http://php.net/manual/en/class.mysqli-result.php na którym robisz np $IP_query->fetch_array(). KOlejna sprawa. Kod <td>$IP_query</td> O ile tam nie masz echo "<td>$IP_query</td>"; to chyba oczywiste że będzie błąd?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bo się nawet nie pofatygowałeś do dokumentacji zobaczyć co zwraca query http://php.net/manual/en/mysqli.query.php Czyli query zwraca wynik http://php.net/manual/en/class.mysqli-result.php na którym robisz np $IP_query->fetch_array(). KOlejna sprawa. Kod <td>$IP_query</td> O ile tam nie masz echo "<td>$IP_query</td>"; to chyba oczywiste że będzie błąd?Dziękuję bardzo za wytłumaczenie Poszukałem jeszcze w google i wreszcie znalazłem temat, który mi pomógł http://forum.4programmers.net/Newbie/24064...yswietlanie_ich Dzięki temu nareszcie działa to poprawnie Wielkie dzięki! Twój post nakierował mnie na ten temat Oto efekt, który chciałem i właśnie uzyskałem ![]() ![]() Ten post edytował lolo121 21.12.2014, 19:34:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 146 Pomógł: 3 Dołączył: 28.10.2014 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Niedawno sam rozwiązywałem takie problemy
![]() Choć jeszcze raczkuję w tych tematach to znam odpowiedź. Po pierwsze musisz się po woli oduczać używania zapytań mysql_/mysqli, gdyż niedługo ta metoda przestanie być wspierana a w przyszłych wersjach PHP w ogóle zostanie wycofana. Zacznij się uczyć PDO. Trudne na początku, ale jak tylko przyswoisz trochę programowania obiektowego to przestanie być udręką. Przejdźmy do Twojego problemu: Nie udawało się Tobie, bo próbowałeś wyświetlić tablicę. Twój sposób działa na integer i string. Zacznijmy od początku. Po pierwsze ustanowienie polaczenia:
Teraz przygotowujesz pytanie:
Wykonujesz pytanie:
Teraz przypisujesz wynik zapytania do zmiennej poprzez parametr:
Teraz $zmienna posiada interesującą cię wartość. To jest sposób, którego używam do wyciągnięcia wyniku zapytania do zmiennej. Sam szukam odpowiedzi na pytanie jak robić pętle, które tworzą zmienne i przypisują do nich unikatowe dane. EDIT: Teraz poprawione ![]() Ten post edytował castagir 21.12.2014, 20:35:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
No i wywaliło się GeHsi...
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:42 |