![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W swojej klasie logowania mam problem z rozpoznawaniem wielkości liter. Kiedy próbuję się zalogować, pisząc nick z dużej litery, to jest ok loguje, ale jeśli z małej. Problem jest w tym, że kodowanie bazy jest ustawione na utf8_general_ci , więc nie powinno rozróżniać wielkości liter. Moduł Auth z frameworka Kohany, którego uzywam, ma to samo kodowanie i tam loguje normalnie jeśli wpiszę nick z małej litery.
Kod klasy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utf8_general_ci nie rozróżnia wielkości liter. Spróbuj z utf8_bin.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 45 Pomógł: 0 Dołączył: 5.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To też nie pomogło. Próbowałem odpalić na WAMP , bo używam XAMPP , ale dzieje się to samo. Moduł Auth z framework Kohana normalnie loguje jak napiszę nick z małej litery. Czy jest to wina mojeje klasy czy czegoś innego?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 508 Pomógł: 75 Dołączył: 2.11.2005 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak mogło nie pomóc, skoro utf8_bin sam w sobie jest binarny i ważna jest wielkość liter. Zmień metodę porównywania potrzebnej kolumny na utf8_bin i nie ma mocnych, żeby nie działało.
|
|
|
![]()
|
|
Nie wiem właśnie, dlaczego nie działa. utf8_bin jest ustawiony na wszystkie kolumny i dalej jak próbuję się zalogować z nicka z małej litery to nie działa. Napisałem inny skrypt specjalnie, żeby sprawdzić i jest to samo. Też nie loguje mnie jeśli nick w bazie jest z dużej litery,a ten z formularza jest pisany z małej.
Dziwne jest to, że dzieje się też odwrotnie. Jak nick w bazie jest z małej litery, a w formularzu loguję się z dużej, to też nie loguje. Ten post edytował mentoos 7.09.2009, 16:44:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 25.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś miałem podobny problem - zmiana metody porównywania zaczęła poprawnie funkcjonować dopiero po truncate tabeli (chyba wtedy ją przeładowywuje). Metoda czołgowa, ale czasem warto sprawdzić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) .
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:47 |