![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hej
![]() Szukałem, ale nie znalazłem, czy są może jakieś gotowe skrypty w PHP, które można łatwo zaprzęgnąć do swojej strony, a które pomagają w walidacji formularzy ? ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Zazwyczaj takie skrypty to biblioteki lub helpery w konkretnych frameworkach. Przykładem jest choćby Formo w KohanaPHP. Może zerknij sobie w jego kod i podpatrując napisz coś własnego.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 1 Dołączył: 19.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Generalnie nie zależy mi na jakiejś wielkiej walidacji...potrzebuję tylko na poziomie podstawowym zabezpieczyć formularz "pokazowo", do zaliczenia
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.08.2009 Skąd: Nowe Miasto Lubawskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokazowe zabezpieczenie walidacji czy tylko na gotowca nie jest podejściem profesjonalnym. Tak jak inni Ci radzą napisz coś samemu, a będziesz wiedzieć jak to działa i po testach będziesz wiedzieć gdzie robisz błędy.
-------------------- Użytkownicy jak życie, wszystkim mogą cię zaskoczyć.
|
|
|
![]()
|
|
No ok. Login sobie potrafię sprawdzić...t.zn. czy pola nie są puste, czy login się nie powtarza...ale jak sprawdzić poprawność daty urodzenia ? maila ? Bo tego już nie pojmuję
![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 57 Pomógł: 6 Dołączył: 10.08.2009 Skąd: Nowe Miasto Lubawskie Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dla dat i maili da się zastosować wyrażenia regularne. zapoznaj się z nimi oraz z funkcją preg_match.
-------------------- Użytkownicy jak życie, wszystkim mogą cię zaskoczyć.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jeśli już chcesz czegoś użyć to polecam przeczytanie artykułów o bezpieczeństwie kilku i używanie choćby filter_var, ctype, mysql_real_escape_string czy wielu innych wbudowanych funkcji zależnie od potrzeb. a tych jest naprawdę wiele. Tylko trzeba chcieć coś przeczytać, bo gotowe skrypty dostępne w necie nieraz są pisane przez amatorów i zawierają błędy. Tylko korzystanie ze sprawdzonych rozwiązań daje Ci w miarę jakąś pewność, że ciężko już coś zepsuć.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
No ok
![]() ![]() ![]()
Juz mam ![]()
Jak zrobić z tego:
żeby po sprawdzeniu pola formularza wyświetlał komunikat o poprawności pola ? Ten post edytował gizmo1985 24.03.2010, 14:25:24 |
|
|
![]()
|
|
filter_var jest pewniejsze. Jest tam też gotowiec do walidacji maili oraz adresów www
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Albo to jest takie proste, albo źle zrozumiałem
![]()
czyli zamiast
mogę użyć ?
Chyba jednak nie zrozumiałem ![]() Ten post edytował gizmo1985 24.03.2010, 15:52:14 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 214 Pomógł: 23 Dołączył: 26.09.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak
-------------------- Pomogłem? Kliknij
![]() Dzięki! :D |
|
|
![]()
|
|
Możesz użyć tego post w filter_var jaki podałeś i sam sprawdź
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:27 |