![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam Napisałem sobie taki prosty skrypt logowania oparty na sesjach
Następnie mam w pliku kod który dodaje do bazy 1 pkt jeżeli się dobrze rozwiąże zadanie
Jak widać id_uczen jest ustawione na sztywno. I mam pytanie jak tym skryptem logowania na podstawie tych 4 danych czyli: imie,nazwisko,klasa,haslo ustalać id_ucznia |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz sobie ustawić $_SESSION['id'] id zalogowanego, a następnie wstawiać to podczas aktualizacji danych do mysql.
PS. Jeśli to jest Twój skrypt, to lepiej go zabezpiecz ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Za trzymanie haseł w bazie w postaci niezaszyfrowanej powinno się wieszać
2. Jeżeli id jest liczbą, to nie traktuj go jako stringa. Powinno być WHERE id=x (bez apostrofów) 3. Po zalogowaniu użytkownika pobierz z bazy jego id do zmiennej, którą potem wykorzystasz w zapytaniu. I to wszystko. Edit: drugi ; Ten post edytował DiH 22.03.2010, 18:16:46 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 39 Pomógł: 1 Dołączył: 23.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Musisz sobie ustawić $_SESSION['id'] id zalogowanego, a następnie wstawiać to podczas aktualizacji danych do mysql. Nie za bardzo rozumiem mógłbyś to przedstawić na podstawie jakiegoś przykładu ![]() ![]() 3. Po zalogowaniu użytkownika pobierz z bazy jego id do zmiennej, którą potem wykorzystasz w zapytaniu. O tym sam myślałem tylko nie wiem jak ustalić przy logowaniu które id ma pobierać ( którego użytkownika) np: jak loguje sie Jan Kowalski to żeby nie pobrało id Janna Kowalskiego Ten post edytował topgear 22.03.2010, 18:19:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 251 Pomógł: 34 Dołączył: 7.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie przesadzasz? Czytanie manuala naprawdę nie boli. Każdy użytkownik w bazie powinien mieć w bazie swój id. Jeżeli tak nie jest, to zrób tak, żeby miał. Przy logowaniu pobierasz z bazy jego id i zapisujesz choćby do $_SESSION['uid']. Tą zmienną podstawić właśnie w zapytaniu: "...WHERE id=".$_SESSION['uid'];
Edit: Jak to nie wiesz jak pobrać id? A jak rozpoznajesz użytkownika? Sprawdzasz jego login i hasło zapytaniem mysql. W tym samym zapytaniu pobierz także id użytkownika, który się loguje. Skoro login i hasło wpisane w formularz pasują, to pobiera id z wiersza tego właśnie użytkownika, dla którego spełniony jest warunek poprawności hasła. Ten post edytował DiH 22.03.2010, 18:24:09 |
|
|
![]()
|
|
Właśnie o to mi chodziło dzięki
![]() Jednak znowu mam problem zrobiłem tak jak poradziłeś i wywala błąd o takiej treści Parse error: syntax error, unexpected T_ENCAPSED_AND_WHITESPACE, expecting T_STRING or T_VARIABLE or T_NUM_STRING in /home/supromyk/ftp/iw/rozdzial_27/dodaj_zak.php on line 4 Kod mam taki
Sesja jest raczej dobra bo po wstawieniu kodu Wyświetla "zalogowany jako (ta osoba na którą się zalogowałem)." Ten post edytował topgear 22.03.2010, 21:03:17 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Działa thx
Błędów nie ma ale niestety punktów dalej nie dodaje w sesji odczytuje mi, że jestem zalogowany jako "uzyt1" ale do niego nie dodaje tak wygląda baza ![]() Wpisałem echo $dodaj i wyświetliło się UPDATE uzytkownik SET punkty = punkty+1 WHERE nazwa_uz=uzyt1 wydaje mi sie, żę wszystko gra Ten post edytował topgear 22.03.2010, 21:35:55 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Jak próbuje dodać do .$_SESSION['uzyt'] apostrofy to wywalają błędy bo chyba właśnie to jest stringiem
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co zwraca mysql_error()?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Tak jest to kolumna nazwa_uz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Sprawdziłeś co pisał DiH?
-------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 23:31 |