![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam problem , otóż stworzyłem logowanie dla mojej strony PHP, jednak bardzo by mi zależało na tym aby dodać do niej uprawnienia dla 3 użytkowników. Uprawnienia miałyby polegać na dostępie konkretnego użytkownika do zawartości podstron, na przykład aby użytkownik moderator miał dostep do tabela.php , a nie miał dostępu do innej podstrony.W tabeli MySql mam 3 kolumny (użytkownik, hasło, ranga). W kolumnie ranga dla admina dałem cyfre 0 dla moderatora 1 a dla zwykłego usera cyfrę 2. Niestety nie wiem jak ma wyglądać kod do strony PHP . Wiem ,że trzeba zająć się If-ami ,niestety nie mam na ten temat pojęcia . Z góry dziękuję i bardzo liczę na waszą pomoc. Poniiżej umieszczam mój kod logowania:
Ten post edytował Bartek222 20.02.2016, 20:13:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co musisz zrobic:
Owa osoba loguje sie na strone, przy pomyslnym zalogowaniu zwracasz z bazy range ktora zapisujesz naprzyklad w sesji. Nastepnie masz rozne podstrony, podstrona administrator.php do ktorej ma tylko dostep administrator musi miec naprzyklad range 1 robisz wiec w administrator.php na samym poczatku:
tak samo z innymi rangami Dodatkowo polecam przeniesc sie nam mysqlI lub lepiej PDO bo pozniej bedzie ciezej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował goartur 20.02.2016, 21:41:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 20.02.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co musisz zrobic: Owa osoba loguje sie na strone, przy pomyslnym zalogowaniu zwracasz z bazy range ktora zapisujesz naprzyklad w sesji. Nastepnie masz rozne podstrony, podstrona administrator.php do ktorej ma tylko dostep administrator musi miec naprzyklad range 1 robisz wiec w administrator.php na samym poczatku:
tak samo z innymi rangami Dodatkowo polecam przeniesc sie nam mysqlI lub lepiej PDO bo pozniej bedzie ciezej (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Dziękuję za Odpowiedź. Czyli jeśli dobrze zrozumiałem, muszę tak spreparowany kod zastosować na każda z moich podstron, gdzie dany użytkownik nie ma prawa wstępu.? P.S no i oczywiście w seasion start() w logowaniu każdą ze zmiennych session zadeklarowac? Przepraszam ,jeśli popełniam teraz totalne fo pas , ale jestem można powiedzieć dyletantem w tej dziedzinie:) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 19.10.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dokladnie na kazdej z podstron, w dalszym etapie programowania w php mozna to rozwiazac w calkiem inny sposob.
Czyli kazda strona ma taki kod jak podalem wyzej. I wszedzie uzywasz session_start() na poczatku skryptu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 05:26 |