![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Elo 420
Chciałbym żeby można było edytować wartości ocen w tabeli wyświetlającej oceny wszystkich uczniów danej klasy . klasa.php
Tabela wyświetla się prawidłowo. Wysyłam wartości do pliku edytuj.php ale to nie działa . Zaznaczam że chciałbym aby można było edytować oceny różnych uczniów z różnych przedmiotów na raz edytuj.php
budowa bazy danych : oceny
uczniowie
Zastanwiam się nad użyciem tablicy asocjacyjnej ale nie bardzo wiem jakby miała wyglądać :/ Ten post edytował damiandamian 6.12.2016, 19:23:03 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
$a1 = $_POST['$a1'];
1) w pliku edit.php nie istnieja zmienne $a1 2) Jak juz cos to: $a1 = $_POST[$a1]; Ale podkreslam ponownie: zmienne $a1 nie istnieja w pliku edit.php -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 0 Dołączył: 18.11.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chodzi Ci o to że nie jest wysyłana z <form> ? Musze użyć input ? Bo korzystając z SESSION nie wiem czy będzie wiedziało dla którego usera zmienic oceny :/ Co sadzisz o reszcie kodu bo tak w sumie to jest najważniejsze
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Chodzi o to, ze korzystaz ze zmiennych $a1 itp a one nie istnieja w srkypcie edtyuj.php.
Twoj form jest w POST zrob sobie print_r($_POST); i zobacz co tam masz Co do reszty kodu to jest fatalny. Odpalasz sesje po tym jak juz slesz cos do przegladarki, to pewnie w ogole ci sie nie odpala NIe rozroznasz przypisania od porownania, chocby o tu: if ($_SESSION['nauczyciel'] = false) Struktura twojej bazy wola o pomste do nieba Sposob laczenia sie do bazu i operacji na niej tez taki sobie. Co tu duzo gadac: widac ze dopiero zaczynasz i dluga droga przed toba ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
if ($_SESSION['nauczyciel'] = false) Nie = a ==. Poczytaj czym się różni przypisanie od porównania.
Dostajesz zapewne warning headers already sent. Kodowanie ustawia się przez http://php.net/manual/pl/mysqli.set-charset.php Czy mnie się zdaje, czy podawałem strukturę poprawną bazy a i jak to zignorowałeś? Zamiast klepać przestarzałe atrybuty w html (np bgcolor) użyj CSS. Na koncu obiektowe $polaczenie->close(); chociaż wcześniej nie był tworzony obiekt. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Czy mnie się zdaje, czy podawałem strukturę poprawną bazy a i jak to zignorowałeś? A faktycznie zignorowal. Ze tez ci sie chcialo teraz ponownie strzepic jezyk skoro i tak nie slucha...
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak już powiedziałem a to niech będzie b też. Chociaż ostatnimi czasy poziom przedszkola to bardziej kołyska.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat Jak już powiedziałem a to niech będzie b też. Chociaż ostatnimi czasy poziom przedszkola to bardziej kołyska. Skoro lubisz gadac alfabet sam do siebie.... ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Na dobranoc wymieniam alfabetycznie wszystkie funkcje PHP
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Sado maso..
![]() Ja tam licze bledy PARSE ERROR...1 PARSE ERROR, 2 PARSE ERROR.....101 PARSE ERROR...... hrrrrrrrrr ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Nie zignorowałem tylko zrobiłem to po swojemu i zaczeło działać
![]() ![]() ![]() Ogarnełem porównywanie i przyrównywanie i pouzmieniałem , dodałem kodowanie znaków . Wpadłem na pomysł żeby użyć tablicy asocjacyjnej. Tylko że chce przypisać do id wszystkie przedmioty , a w tablicy da sie chyba tylko z tego co czytałem jedna wartość jednemu kluczowi przypisać więc
Jakieś pomysły jakiej funkcji użyć ? :/ Nie chce zmieniać bazy danych bo cała strona już działa na tej tylko ten jeden elemencik pozostał ![]() Ten post edytował damiandamian 7.12.2016, 14:02:53 |
|
|
![]()
|
|
$b2 = $_POST['$b2'];
Widze w zaparte idziesz w ignorowaniu tego co ci ludzie pisza. No nic, co kraj to obyczaj ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
to nie tak że ide w zaparte tylko po prostu nie rozumiem tego co mówicie :/ jakbyście mogli to troche bardziej "łopatologicznie" wytłumaczyć
![]() mówiłeś że w plik edytuj.php nie dostaje zmiennej $_POST Teraz jest w pliku klasa.php i z tych zmiennych tworzę tablice asocjacyjną. Którą z kolei wysyłam sesją do edytuj.php
takie rozwiązanie tej tablicy jest chyba lepsze Więc jeśli nie $_POST to jak mam wysłać zmienione wartości tabeli? $_GET ? Spizgam sie i za godzinke będe ![]() ![]() Ten post edytował damiandamian 7.12.2016, 14:12:00 |
|
|
![]()
|
|
Poczytaj czym się różni w php ' od " oraz odwoływać się do elementów tablicy.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Cytat mówiłeś że w plik edytuj.php nie dostaje zmiennej $_POST Nigdzie nie pisalem ze nie ma $_POST. Pisalem ze nie ma $a1 - a to zasadnicza roznicaPisalem tez jak poprawnie sie dobierac do $_POST a ty nadal walisz $b2 = $_POST['$b2']; -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Dobra
EDIT : Zrobiłem coś takiego wszystko działa, tylko gdzieś w drugiej tabeli w poleceniu INSERT INTO jest chyba błąd (nie moge sprawdzić w SQL bo nie mam tam zmiennych ). Chciałem użyć do tego tablicy asc. ale też nie daje efektów :/
EDIT błędy znikneły ale dalej nie działa ...
Kod Static analysis:
4 errors were found during analysis. Unexpected character. (near "$" at position 154) Unexpected character. (near "$" at position 270) Unexpected beginning of statement. (near "INSTERT" at position 0) Unrecognized statement type. (near "INTO" at position 8) Zapytanie SQL: INSTERT INTO oceny ( polski, matematyka, angielski, niemiecki, wf, informatyka, fizyka, biologia, historia, religia, technika, chemia, geografia) VALUES ($b2, '$b3', '$b4', '$b5', '$b6', '$b7', '$b8', '$b9', '$b10', '$b11', '$b12', '$b13', '$b14') WHERE id_ucznia LIKE.$i MySQL zwrócił komunikat: Dokumentacja #1064 - You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MariaDB server version for the right syntax to use near 'INSTERT INTO oceny ( polski, matematyka, angielski, niemiecki, wf, informatyka, ' at line 1 Ten post edytował damiandamian 8.12.2016, 20:29:47 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 6.12.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
czy insert into robi się z WHERE ?
co jest pod zmienną $link? jak chcesz edytować to zrób update a nie insert |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 21:15 |