![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie po raz kolejny
![]() Nie wiem jak dobrze zrobić skrypt. Bo robie skrypt dodawania kolejki (każdy z każdym), i zrobiłem juz do tej pory tak, że pojawiają się pola select i w nich nazwy zespołów. Ale ja chce zrobić tak, że zliczy mi z bazy liczbe zespołów (to juz zrobiłem) i na podstawie tego zliczenia utworzy mi tyle pól select ile jest zespołów. Jak takie coś zrobić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Select w pętli, która wykona się tyle razy ile jest tych zespołów.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 102 Pomógł: 0 Dołączył: 8.04.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pokaż kod.
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
pokaż kod. Przypadkowo musiałem usunąć kod. Ale na necie znalazłem skrypt zliczania wierszy:
No i pokaże mam mój kod. Co musze zmienić w tym, żeby pokazywało mi się x "select" dla x dodanych zespołów do bazy. Przykładowo dodałem 4 zespoły do bazy, to powinny pokazać mi się 4 pola select (Żeby zagrał zespół 1 z zespołem 2 i zespół 3 z zespołem 4). Mój kod:
Aluuu, pomoże ktoś? ![]() Ten post edytował szymonk237231 8.04.2012, 13:15:45 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a $r - to co to jest? I while daj <=, a nie =. Znakiem = przypisujesz do $r coś, a nie porównujesz, do porównywania służy == lub ===. Ale tutaj musisz dać <=, bo nie wskoczy nagle z 1. na 4. Musi przejść przez 1, 2, 3 i 4. Zamiast $r powinno być chyba $iIloscZBazy o ile dobrze interpretuję.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ojj, @Damonsson, chyba brakuje Ci snu : ) Albo mi- jakkolwiek :]
@topic strasznie zagmatwany Twój kod mimo swojej prostoty : ) Pokaż jeszcze jak wygląda struktura bazy bo jakoś na razie nei ogarniam gdzie leży problem. Możesz to zrobić w jednym zapytaniu wszystko. //EDIT
Nie mozna po prostu tak? Ten post edytował prowseed 9.04.2012, 01:11:37 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
ojj, @Damonsson, chyba brakuje Ci snu : ) Albo mi- jakkolwiek :] @topic strasznie zagmatwany Twój kod mimo swojej prostoty : ) Pokaż jeszcze jak wygląda struktura bazy bo jakoś na razie nei ogarniam gdzie leży problem. Możesz to zrobić w jednym zapytaniu wszystko. //EDIT
Nie mozna po prostu tak? Hmmm, może mnie nie zrozumiałeś. Bo Twój kod tworzy mi jedno pole do wybierania zespołu. A mi chodzi o to, że jeśli są 4 zespoły to utworzy mi 4 pola select. Chodzi o to, że gdy są w bazie danych 4 zespoły to wyświetli mi 2 pola select w jednej linii i 2 pola select w drugiej. A dajmy na to skoro mam 6 zespołów w bazie to wyświetli mi po 2 pola select w 3 liniach ![]() Narysuje Ci w paincie jak to wyglądać ma bo może mnie nie rozumiesz ![]() A co do tego, czy można zrobić to w jednym zapytaniu. Pewnie można, ale ja mam z tym początki ![]() ![]() a $r - to co to jest? I while daj <=, a nie =. Znakiem = przypisujesz do $r coś, a nie porównujesz, do porównywania służy == lub ===. Ale tutaj musisz dać <=, bo nie wskoczy nagle z 1. na 4. Musi przejść przez 1, 2, 3 i 4. Zamiast $r powinno być chyba $iIloscZBazy o ile dobrze interpretuję. $r pobiera mi dane z tabeli i uzpełnia je w liście rozwijanej (nazwy zespołów). |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 433 Pomógł: 64 Dołączył: 29.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no to pokaz jeszcze jak wyglada tabela bazy danych. I ja mam rozumiec, ze w bazie sa tylko te zespoly, czy po kazdym dodaniu zespolow ma dodatkowo tworzyc nastepne selecty?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
no to pokaz jeszcze jak wyglada tabela bazy danych. I ja mam rozumiec, ze w bazie sa tylko te zespoly, czy po kazdym dodaniu zespolow ma dodatkowo tworzyc nastepne selecty? Po dodaniu do bazy np 2 zespołów ma stworzyć mi dodatkowe 2 selecty. Po dodaniu np 4 zespołów ma mi uwtorzyć 4 selecty (2 w jednej lini, 2 w drugiej) |
|
|
![]()
|
|
dobra, nie chcem i sie tego pisac, bo tak na prawde wszystko masz, musisz to tylko umiejetnie skleic. Dzialasz na moim kodzie, dodatkowo robisz mysql_num_rows($list); i przypisujesz to do zmiennej. Pozniej w funkcji while($zmienna > 0){ tu wyswietl $list}
Dodam, ze wtedy kazdy select bedzie mial taka sama wartosc pola 'name', dlatego proponowalbym $list wrzucic w funkcje, ktora jako parapetr przyjmuje $zmienna i podstawia pod name, wiec bedziesz mial np list-3 Nie zapomnij na koncu petli dodac $zmienna--; Teraz probuj, jak bedziesz mial jeszcze z czyms problem, to pytaj, ale na tym etapie sam musisz sie pomeczyc ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Łosz kurde, teoretycznie z początku nie wiedziałem o co chodzi, bo dopiero to moje początki. Postaram się to zrobic.
![]() Dzięki za odpowiedź dobra, nie chcem i sie tego pisac, bo tak na prawde wszystko masz, musisz to tylko umiejetnie skleic. Dzialasz na moim kodzie, dodatkowo robisz mysql_num_rows($list); i przypisujesz to do zmiennej. Pozniej w funkcji while($zmienna > 0){ tu wyswietl $list} Dodam, ze wtedy kazdy select bedzie mial taka sama wartosc pola 'name', dlatego proponowalbym $list wrzucic w funkcje, ktora jako parapetr przyjmuje $zmienna i podstawia pod name, wiec bedziesz mial np list-3 Nie zapomnij na koncu petli dodac $zmienna--; Teraz probuj, jak bedziesz mial jeszcze z czyms problem, to pytaj, ale na tym etapie sam musisz sie pomeczyc ![]() Tylko jeszcze pytanie, Jak ma wyglądać While? |
|
|
![]()
|
|
Ma wygladac dokladnie tak, jak to napisalem
Pisane z palca, nie wiem, czy dziala //EDIT poprawilem maly blad, mialem class="select" co zniszczylo by echo. Ten post edytował prowseed 9.04.2012, 16:24:12 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Okej, działa !
![]() Wielkie dzięki ![]() A mam jeszcze takie błache pytanie. Bo Wyświetla można powiedzieć - poprawnie. Efekt taki jaki chciałem. Tylko to "vs" chciałbym między 2 polami select, ale gdy go przestawiam przed ten znak zapytania to mi błedy wywala. Jak zmienić miejsce "vs" ? ![]() Wybacz, moje złe przeoczenie. Już działa poprawnie. Temat można zamknąć ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:20 |