![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, aktualnie zastanawiam się nad takim problemem. Chcę na stronie głównej wyświetlać 3 ostatnie dodane rekordy.
Chciałbym aby te rekordy były wyświetlane w 3 osobnych tabelach i aby te 3 tabelki były obok siebie. Jednak wszystkie moje próby kończą się tym że tabelki są wyświetlane pod sobą: Niby są to banały ale kombinuje i wykombinować nie mogę:
Ten post edytował Barcelona 29.07.2010, 20:59:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Opiekunowie Postów: 3 855 Pomógł: 317 Dołączył: 4.01.2005 Skąd: że ![]() |
Pokaż całość, jak robiłeś.
-------------------- Jak poprawnie zadać pytanie | Jak poprawnie zatytułować wątek
Najczęstsze błędy | Błędy E_NOTICE | PHP FAQ | FAQ PHPedia | SQL-Injection | Logowanie i sesje | Hashowanie haseł | Server - od czego zacząć ? | Manual PHP Alternatywne Forum dla Ekspertów Nie pomagam na PW, nie mam GG |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Tabelka to z tego co kojarzę element blokowy... potraktuj więc go jak diva
![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Display:inline-block powinien wystarczyć
-------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
acha, czyli tabelkę umiejscowić w divie i nadać mu Display:inline-block, przetestuje i wrócę z editem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 782 Pomógł: 153 Dołączył: 21.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o właściwości display. Po co go divować? Nadaj go tym trzem tabelom. Jedynie IE robi problemy, ale w linku masz opisany hack (przekreślona ikona IE) który powinien temu zaradzić. Float też zadziała, ale jego funkcja jest troszeczkę inna (i może bardziej problematyczna).
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
Poczytałem dzięki. Jednak sposób z divem okazał się trafny i pomógł
![]() Dzięki chłopaki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Podałem sposób z float bo moim zdaniem jest on mniej problematyczny z racji właśnie IE i jego problemów z display innym niż inline lub block. Moim zdaniem prościej nadać opływanie elementom i na koniec walnąć tylko by następny element po nich miał clear ustawiony, niż kombinować z hackami specjalnie pod IE
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Z tego co wiem to IE od v7 już nie ma problemu z inline-block, choć jeśli to element table... Do wyboru, do koloru. Z float to mam nieciekawe wspomnienia gdyż w ten sposób bez dodatkowych elementów ciężko się je np. centrowało, czy np. trzeba było dodawać specjalną regułkę do kontenera żeby uznawał ich istnienie. Ale co kto woli.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może tak:
Powinno śmigać Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
@PeHaPowiec działa ale nie mogę robić kolejnych td tylko muszę korzystać z br, więc bedzie to mało eleganckie rozwiązanie.
@everth mam IE w wersji 7.0 i jak zwykle to ustrojstwo robi problemy. Jak zrobiłem inline-block to i tak pokazało mi w pionie, dopiero musiałem z twojego linka skorzystać i tam było lekarstwo na IE ale to i tak papranina wyszła bo musiałem tabele umiejscowić w li i dodatkowo każde td w span - masło maślane. Życie było by łatwiejsze bez IE ![]() @thek mógłbyś zaprezentować jakiś przykład jak by to miało wyglądać? Już niby działa ale wiem że to jest dobre rozwiązanie. Pozdrawiam ---------------------------------- EDIT: Adres strony: http://vikor.eu/index.php?strona=main Na stronie głównej w "Ostatnio dodane" jest właśnie ta tabelka. Jak pewnie zauważycie jest ona oddalona od lewej krawędzi co psuje wizerunek. Dodatkowo musiałem wykorzystać styl white-space: nowrap; bo łamało mi linie na ostatniej tabelce.
Pozdrawiam Ten post edytował Barcelona 30.07.2010, 20:52:24 |
|
|
![]()
|
|
Trochę pokombinowałeś. Spróbuj tak:
Gdzie li ma inline-block, a obrazek i tabela mają block. W IE możesz dopisać hack nadający li właściwość float zamiast inline np
Pisane na szybko więc nie wiem czy zadziała -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
@everth Zrobiłem coś w tym właśnie stylu i działa. Tylko znowu mam mały problem estetyczny. W operze ta tabelka z ostatnimi ogłoszeniami jest opuszczona pare mm a w IE tabelka pokrywa się z górnym marginesem fieldset. Wiem że można to zrobić za pomocą margin-top ale jak zwiększe to wtedy w IE się poprawi ale za to w operze się wtedy za nisko opuści
![]() Dlaczego to IE jest takie kłopotliwe http://vikor.eu/index.php?strona=main |
|
|
![]()
|
|
Całe szczęście IE wie że jest ułomne i udostępnia różne sposoby dzięki którym tylko ona widzi pewne wartości CSS. Pierwszy lepszy opis. Dopisz sobie
dla IE -------------------- Już mi się ani wiedzieć, ani tym bardziej myśleć nie chce.
[Think different]! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 14 Pomógł: 2 Dołączył: 13.06.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zagniezdzaj tabele w tabeli i mozesz rozwijac jak chcesz.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 08:44 |