![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem ze było pewnie to tysiące razy ale nie umiem tego zrobic na moim przykładzie.Stworzyłem swój system newsów oparty o bazę MySql. Chciałbym dodać do niego stronicowanie ale ciągle wyskakują jakieś błędy i stronicowanie nie działa.
nowe.php - plik wyświetlające newsy
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
wpierw dajesz zapytanie które zliczy wszystkie rekordy interesujące Ciebie.
Następnie dajesz zapytanie w którym w LIMICIe jako pierwszy argument podajesz od którego rekordu ma pobierać czyli $strona*wynikow_na_stronie a jako drugi argument ilosc_pobieranych_rekordow. Pisałem z głowy więc mogłem coś pominąć.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 118 Pomógł: 2 Dołączył: 25.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a możesz to przedstawić za pomocą kodu bo zbytnio nie rozumiem
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 695 Pomógł: 65 Dołączył: 27.07.2009 Skąd: Y Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, musimy zacząć od "doszkolenia" w zakresie HTML:
Znaczniki '<ul>' ... '</ul>' - to początek i koniec całej listy. Każdą pozycję listy trzeba natomiast ująć w <li> ... </li>. Wracamy na grunt PHP: 1. W pętli zrób $naz = ... (a nie .=). 2. W instrukcji: echo '<ul>'.$naz.'</ul>';zmień ul na li. 3. Ta instrukcja musi być wewnątrz pętli while (a nie po niej). 4. Znaczniki <ul> i </ul> - też muszą być, ale - odpowiednio - przed pętlą while i po niej. W ten sposób dostajesz pojedynczą stronę news'ów. Samo stronicowanie polega właściwie na odpowiednim manipulowaniu wartościami związanymi z frazą LIMIT (którą porcję rekordów pobierasz z bazy i wyświetlasz). Skrypt musi wiedzieć, która (w tym przypadku) piątka rekordów jest na obecnej stronie. Przejście na poprzednią stronę - to "sięgnij poprzednią piątkę". Przejście na następną stronę - "sięgnij następną". Ten post edytował Valdi_B 25.02.2011, 21:02:22 |
|
|
![]()
|
|
Dalej mi nie działa. Chyba będę musiał zrezygnować ze stronicowania
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie poddawaj się tak łatwo.
Zapuść w Google szukanie na "php stronicowanie". Pierwszy link, który mi z takiego wyszukanie wyszedł to: http://www.webmastertalk.pl/-php-mysql-str...anie-t-297.html i zawiera przykład. Jak twierdzi autor - krótki (i ma rację). Oprócz tego Google wyszuka Ci gromadę innych przykładów / opisów / instrukcji. |
|
|
![]()
|
|
muszę bardziej podszkolić się w PHP i MySql (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) spróbuje z tym przykładem
Edit: Ja ciągle musze robić w czymś błąd , kazdy skrypt stronicowania co wezmę to błąd albo nie chce działac. Zmodyfikujcie kod stronicowania do mojego systemu newsow Ten post edytował artekp999 25.02.2011, 21:49:34 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 314 Pomógł: 44 Dołączył: 12.11.2010 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zmodyfikujcie kod stronicowania do mojego systemu newsow A może frytki do tego?Serio tutaj się POMAGA a nie odwala za kogoś brudną robotę , poza tym co z ciebie będzie za admin jak nie będziesz wiedział jak działa twoja własna strona?Bo nie uwierzę w to że będziesz się nad tym zastanawiał po otrzymaniu działającego kodu.Wolontariat w innym dziale. |
|
|
![]()
|
|
mi nie chodzi o to zeby szukac kogoś kto zrobi mi kod a ja tylko go skopiuje. Mi chodzi żeby mi ktoś wytłumaczył to na moim przykładzie.
TEMAT DO ZAMKNIĘCIA Poradziłem sobie sam z kodem. Za każdym razem pomijałem jedną rzecz i temu nie działało. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:59 |