![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam pewien pewnie dość banalny problem z sortowaniem wyświetlanych wyników wyciągniętych z bazy Mysql. Mam w tabeli kilka pozycji: 2 kg worek 4 kg worek 20 kg karton 20 kg worek 40 kg worek I chciałbym żeby wyświetliło się to właśnie w takiej kolejności jaką podałem wyżej. Natomiast po sortowaniu wyników wyświetla mi to tak 2 kg worek 20 kg karton 20 kg worek 4 kg worek 40 kg worek Nie bardzo mogę zrozumieć dlaczego układa właśnie tak cyfry w kolejności a nie od najmniejszej do największej. Czy mógłby mnie ktoś oświecić ?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
a jaki masz typ kolumny, ma być int.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 33 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
No raczej nie mam int tylko VARCHAR ze względu na to, że tam nie pojawiają się tylko cyfry a może być dowolnie wpisany ciąg znaków. Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj sortowania naturalnego natsort
|
|
|
![]()
|
|
Ok użyć natsort.
Doczytałem ,że natsort służy do sortowania tablic. Jak zastosować to w składni sql? Szukałem rozwiązania ale widzę tylko, że takich zapytań jak moje jest więcej a rozwiązania podane w innych wątkach nie bardzo u mnie działają. Natsort byłby idealny tylko nie bardzo wiem jak go zastosować. Mam tabele w której jest klika kolumn przykładowo id| index| nazwa| kolor| itd Teraz wyswietlanie SELECT * from `tabela` order by index asc i w petli while wyswietlanie tabelki z danymi wyplutymi z bazy. Sortuje na polu index a wyświetlam dane z tej komórki jako $rek[1] i tutaj natsort raczej nie pomoze? Gdzie należało by użyć sortowania naturalnego ? No chyba że sam mysql potrafi tak sortować i jest jakaś prosta komenda do tego. Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 05:16 |