![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Chcialbym sie dowiedziec jak moge zrobic sortowanie w petli while? Problem jest taki ze nie sortuje wg jakiejs komorki w bazie... mianowicie: mam while wierszy w tabeli1, w funkcji while mam sprawdzanie z innych tabel wynikow dla innych osob i obliczenie ilosci procent osob posiadajacych dany wynik. Tak wiec nie moge uzyc w zapytaniu sql ORDER BY poniewaz to po czym mam posegregowac obliczam dopiero pozniej. Na przykladzie:
Jak moge posegregowac wyniki (id-name-X%) wedlug liczby % ? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
uh... :x
Możesz np zrobić sobie tablicę: $tab[$id]['erned'] = $global_earned; $tab[$id]['name'] = $name; i posortować ją po wartości w erned... ale coś mi się wydaje, że można sobie taką posortowaną listę złożyć u Ciebie jednym zapytaniem do bazy... ...i coś mi się wydaje, że mniej więcej tak to będzie wyglądać:
Ten post edytował YaQzi 18.07.2011, 16:40:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 114 Pomógł: 0 Dołączył: 18.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie za zapytanie sql, dziala jak nalezy z wyjatkiem takim ze nie pokazuje mi rekordow dla ktorych Earned = NULL (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Potrzebuje wyswietlac wszystko, ale segregowac tak jak podales ;]
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 94 Pomógł: 31 Dołączył: 12.10.2008 Skąd: WAT Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
do NULLa nie mozna uzywac = jak juz to Earned IS NULL Nie o to mi chodzilo czy mozna uzywac = czy nie. Nie umiescilem tego w tagach [code ] ani [php ] wiec nie chodzilo mi o sam sposob uzycia. Jezeli jest zapytanie ktore podales a w nim jest WHERE Earned = 1, to wyswietla mi same wyniki w ktorych Earned = 1. Chce zrobic tak byc wyswietlalo mi wszystkie wyniki z tym ze zaczynajac od tych ktorych % posiadania jest najwieksza. jak to zrobic ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 13:29 |