![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam z kolejnym problemem.
Mam taką tabelkę:
i chciałbym, aby po kliknięciu na 'Nick' wykonywało daną rzecz w tym przypadku:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 107 Pomógł: 30 Dołączył: 19.02.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zasada:
1. Treści nagłówków tabeli mają być linkami do "własnej" strony z query_string'iem (np.) ?sort=xxx (xxx - klucz sortowania). Nie musi to być nazwa kolumny, może być jakiś "symbol zastępczy". 2. W skrypcie zrób switch rozpoznający ten parametr. 3. Rozpoznaną wartość wstaw do kwerendy do frazy ORDER BY. 4. Generujesz stronę w oparciu o uzyskane wyniki. Uwaga: Jeżeli w link'ach jako klucz sortowania użyjesz wprost nazw kolumn, to zanim wstawisz taki klucz do kwerendy, najpierw sprawdź czy poprawny. Inaczej grozi SQL Injection. Ten post edytował Valdi_B 2.03.2011, 18:34:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 81 Pomógł: 0 Dołączył: 27.02.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za podpowiedzi!
![]() Jakbyś mógł jeszcze polecić jakiś przykład byłoby super? ![]() Jeśli nie to spoko i tak już pomogłeś ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Linki do sortowania:
Plik sortujący i wyswietlający wyniki: Mimo wszystko radze w linkach nie zawierac nazw kolumn z bazy, userowi taka wiedza jest zbedna a wrecz niebezpiecznie jest mu ja przekazywac. Dlatego zamiast email_asc lepiej uzyc np. mejlrosnaco. I po to wlasnie potem jest ten switch. Inaczej moznaby po prostu od razu GETa wpuscic do zapytania po zwyklym explode('_',$_GET['sort']); Ten post edytował sadistic_son 2.03.2011, 19:23:59 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
To już mi dało bardzo dużo do myślenia!
![]() ![]() Jeszcze jakbyś mógł napisać jak ten plik zapisać. BO nie za bardzo wiem jak to 'podpiąć' do tego <a href ""> Czyżby htaccess? Tym sposobem? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm nie bardzo rozumiem z czym masz dylemat. Na pewno zadne tam htaccess. Drugi kod to kod pliku plik.php ktory jest w linkach, czyli ten ktory wyswietla tabelke. A gdzie to masz to juz nie wiem, to tylko fragment kodu wiec wrzuc go gdzie chcesz
![]() -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
A więc mam tak:
plik sort.php:
Skasowałem niepotrzebne linijki kodu. Dodam, że użyłem także twojego kodu do usuwania użytkowników i działa świetnie! ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolę zadac pytanie żeby nowego wątku nie rozpoczynać.
A jak zrobić, żeby po kolejnych kliknięciach na link sortowal ASC a po kolejnym DESC ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:16 |