![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Robię własny skrypt forum. Założenie jest takie, że posty są przechowywane bazie danych z polami id, autor, data, tytul, tresc, watek, dzial, temat. Id, autor, data, tytul i tresc są jasne. Dzial to numer działu w jakim post/wątek się znajdują. Watek przyjmuje dwie wartości: 0 dla zwykłego postu w temacie, i 1 dla nowego tematu. Temat oznacza numer tematu. W przypadku tematu post ma ten sam numer co id. Jak zrobić przy dodawaniu do bazy danych aby temat miał tę samą wartość co id (auto increment)?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 171 Pomógł: 32 Dołączył: 5.08.2008 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w Insert dać że temat = id (tylko nie jako zmienna tylko jako nazwa kolumny w tabeli) powinno pójść (nie robiłem tego bo wydaje mi się to trochę nie dorzeczne ?)
Przecież możesz ustawić kolumnie temat auto increment i przy każdym dodaniu wiersza (rekordu) temat i id będą miały tą samą wartość. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w tabeli tylko jedno pole może być auto increment
albo niech ktoś zedytuje to zapytanie :
halo czekam na odpowiedź pomocy Ten post edytował Mamazur 7.02.2010, 16:08:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
i wynik przypisujesz do zmiennej a potem ja zwiekszasz o jeden i wstawiasz do zapytania dodajacego do bazy w miejsce gdzie ma byc nr tematu. A tak swoja droga to bez sensu miec w bazie 2 pola z identyczna zawartoscia. Po prostu wykorzystuj id zamiast pola z numerem tamatu. |
|
|
![]()
|
|
nie działa (IMG:style_emoticons/default/angrysmiley.gif) (IMG:style_emoticons/default/sciana.gif)
pomocy co mam z tym zrobić bo jak nie robię to nie działa no może jednak halo Ten post edytował Mamazur 14.02.2010, 14:57:32 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 23 Pomógł: 2 Dołączył: 15.02.2009 Skąd: Racibórz/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 30.08.2025 - 09:00 |