![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Pisze skrypt BugTrackera. Nadeszła chwila aby uruchomić logowanie.
problem mam troche ze zrozumieniem działania mechanizmu sesji. dlatego też ten wątek. Czy metoda którą próbuje wdrożyć - czyli generowanie unikalnego ID i zapisywanie jego wartości do zmiennej a następnie sprawdzanie na każdej innej podstronie serwisu czy zmienna sesji jest taka sama jak wygenerowana i od teog uzależnić wyświetlanie odpowiedniej zawartości strony? Czy raczej oprzeć się na unikalnym ID usera i sprawdzać tak samo czy ID występuje w bazie? Być może ja źle rozumuje i zupełnie nie tak powinno się do tego podchodzić, więc będe wdzięczny za wszelkie informacje na ten temat, wyjaśnienia i wskazówki. -------------------- Speedway.lublin.pl - Szybkie Łącza Światłowodowe | Kolokacja Serwerów | VPS | VOiP
xeen.wordpress.com - tech blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Do sprawdzenia czy zalogowany wystarczy Ci
Domyślnie było by false, po poprawnym logowaniu zmieniasz na true a po wylogowaniu znów na false. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 25.10.2007 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok rozumiem. ale czy mój to k myślenia w w/w poście jest odpowiedni?
-------------------- Speedway.lublin.pl - Szybkie Łącza Światłowodowe | Kolokacja Serwerów | VPS | VOiP
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co wejście generujesz nowe id, więc raczej nie. -------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
"Widzę więcej, wiem więcej, tak to jest mniej więcej" "NIE kradnij, rząd nielubi konkurencji" |
|
|
![]()
|
|
ale generuje to ID tylko raz - przy logowaniu. po zalogowaniu do "serwisu" strona logowania jest nie dostępna, wiec teoretycznie nie generuje kolejnego ID, jeżeli dobrze rozumie mechanizm sesji
-------------------- Speedway.lublin.pl - Szybkie Łącza Światłowodowe | Kolokacja Serwerów | VPS | VOiP
|
|
![]()
|
|
Ja tam żadnego if-a nie widzę, więc co wejdziesz na tę stronę, zalogowany lub nie, wygeneruje Ci nowe id.
-------------------- Sposób na życie? Uśmiech na twarzy :D
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 05:27 |