![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Piszę właśnie skrypt rejestracji i logowania i mam pewnie problem, a mianowicie. 1. Jak zrobić, aby podczas rejestracji były wymagane wszystkie pola? 2. Podczas rejestracji wyświetla się błąd, a mianowicie: Kod Warning: session_start() [function.session-start]: Cannot send session cache limiter - headers already sent (output started at /home/webspy/public_html/rejestracja.php:1) in /home/webspy/public_html/rejestracja.php on line 3 Wracając do punktu pierwszego to chciałbym, aby: Login, hasło, powtórz hasło oraz imię było wymagane! - Jeśli nie uzupełnimy tych pól to się nie zarejestrujemy. A, oto kod rejestracji:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do punktu 1 po lini 88 dałbym warunek:
Oczywiście warunki możesz rozdzielić elseif, tak, żeby skrypt wykrywał którego pola dany user nie uzupełnił i podał mu dokładny komunikat np. "nie wypełniłeś pola hasło" czy "podałeś nieprawidłowy login". Co do problemu drugiego, myślę że tutaj znajdziesz odpowiedź. Ten post edytował glacier 23.12.2011, 17:12:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 46 Pomógł: 0 Dołączył: 23.12.2011 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No dobra zaraz sprawdzę, a teraz mam taki problem. Gdy np. zarejestruje się na swojej stronie, a moj Login brzmi Webspy to jak wejdę ponownie w rejestracje to mogę znów założyć takie same konto. To znaczy, że w bazie istnieje mój stary login, ale na nowo tworzy nowego użytkownika. Co zrobić ?
Kod modyfikowałem i wygląda teraz tak:
Ten post edytował WebspyPL 23.12.2011, 17:09:45 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej to zrób UNIQUE na tabeli z użytkownikami albo dodaj coś na kształt funkcji in_use() w create_account() , która będzie sprawdzała loginy
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 17 Pomógł: 1 Dołączył: 13.12.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czyli musisz zastosować kolejny warunek. Nie jestem wielkim programistą i często chodzę na około, z braku wiedzy, ale zrobiłbym tak:
1. przeszukał konkretną tabele pod wzlędęm username 2. sprawdził czy wynik jest równy 0 lub 1 3. Jeśli 0 to pozwalam dodać usera do bazy, jeśli > niż 1 daje komunikat "że taki user istniej" Zapytanie przeszukujące tabele:
Oczywiście musisz dostosować powyższy kod do swojego kodu. //EDIT tak jak mówiłem, lubie sobie utrudniać życie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) koledzy powyżej podali oczywiście łatwiejszy, szybszy i o wiele bardziej wydajniejszy sposób (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) ) Ten post edytował glacier 23.12.2011, 17:28:03 |
|
|
![]()
|
|
glacier, wiesz ja jestem kompletnie zielony w tym i mam pytanko, a mianowicie czy tamten kod, który podałem wyżej jest dobry? Co do bazy danych.
Cytat("amii") Najprościej to zrób UNIQUE na tabeli z użytkownikami
Ten post edytował WebspyPL 23.12.2011, 17:36:39 |
|
|
![]()
|
|
To już kolega amii musi się wypowiedzieć. Ja musiałbym przeszukać internet, w jaki sposób wyświetlić komunikat, że dany user istnieje.
Ten post edytował glacier 23.12.2011, 17:41:01 |
|
|
![]()
|
|
Dodałem ten kod do tabeli w bazie danych i nadal mogę stworzyć konto użytkownika o takim samym loginie.
:// pomocy. |
|
|
![]()
|
|
Pokaz kod, z dodanymi wierszami.
|
|
|
![]()
|
|
Moje zapytanie do bazy wygląda tak:
Co do rejestracja.php to plik jest bez zmian z mojego poprzedniego posta.
Ten post edytował WebspyPL 23.12.2011, 17:45:30 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
glacier, username odpowiada za imię, a userid za login.
To jak w końcu? (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Ten post edytował WebspyPL 23.12.2011, 18:01:53 |
|
|
![]()
|
|
Prawda.
Więc tak:
Sprawdzałem. Nie mogę dodać usera o takim samym loginie, więc musi działać. Ten post edytował glacier 23.12.2011, 18:02:27 |
|
|
![]()
|
|
Dobra już nie duplikuje rekordów w bazie danych, ale gdy stworze takie same konto przez rejestracja.php to nadal piszę na stronie, że utworzono konto - pomimo, że go nie utworzono. Jak mam to zmienić?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wklej jeszcze raz kod rejestracja.php
|
|
|
![]()
|
|
Oto rejestracja.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 322 Pomógł: 15 Dołączył: 29.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powiem Ci że bardzo ale to bardzo utrudniasz sobie życie.
Po pierwsze to zobacz linie 30. Po co zamykasz </html> na początku strony. Rejestracja użytkownika nie jest niczym innym jak dodawaniem nowych rekordów do bazy danych, a Ty z tego prostego procesu zrobiłeś zbiór funkcji i zmiennych i to wszystko jest tak porozrzucane że ciężko się połapać. Zobacz jak wygląda prosty kod dodawania usera do bazy.
Bez żadnych kombinacji. Mam nadzieje że chociaż trochę pomogłem. |
|
|
![]()
|
|
Wkleiłem ten Twój kod i tak to wygląda:
Kod Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'webspy'@'localhost' (using password: NO) in /home/webspy/public_html/rejestracja.php on line 23 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/webspy/public_html/rejestracja.php on line 23 Warning: mysql_num_rows(): supplied argument is not a valid MySQL result resource in /home/webspy/public_html/rejestracja.php on line 24 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: Access denied for user 'webspy'@'localhost' (using password: NO) in /home/webspy/public_html/rejestracja.php on line 38 Warning: mysql_query() [function.mysql-query]: A link to the server could not be established in /home/webspy/public_html/rejestracja.php on line 38 A tutaj rejestracja.php
PS: Jakieś zapytanie do tego kodu? |
|
|
![]()
|
|
A jesteś połączony z bazą ? Z tego co widzę to masz Access denied.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 15:25 |