![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Miki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Proszę o porady jak poradzić sobie z wykonaniem takiej prostej rezerwacji jak tu:
http://www.wulkantorun.pl/rezerw2b.php?date15=20121206 W tej chwili pomysł mam taki. Tworze tabele Godziny(IdGodziny, NazwaGodziny) Stanowiska(IdStanowiska, NazwaStanowiska) Rezerwacje(IdRezerwacji, DataRezerwacji, IdGodziny[FK], IdStanowiska[FK], IdPojazdu[FK]) W tabeli Godziny widze to tak, że Id1. to 8.00, Id2. 8.30 itd. Dodatkowo do Rezerwacji dodaje IdPojazdu, który wcześniej klient przypiszę do swojego konta. Mój problem jest w jaki sposób wylistować tak ja w/w linku wszystkie godziny z danego dnia i zaznaczać, które zajete a które wolne. Jeśli wolne to możliwość zarezerowania. Proszę o jakieś wskazówki, które mnie nakierują na rozwiązanie problemu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Żeby zminimalizować liczbę pól w tabeli, nie musisz tworzyć wszystkich godzin po kolei z przypisem wolne/zajęte.
Rezerwacje - id, data (włącznie z określoną godziną), id_stanowiska, id_pojazdu Stanowiska - id, opis/nazwa Teraz robisz sobie w php pętlę, która wypisuje kolejne godziny, z przedziałami jakie chcesz, od godziny otwarcia, aż do zamknięcia. Porównujesz to z tabelą rezerwacji, jeśli dana godzina zajęta to oznaczasz to specjalnie, jeśli wolna, tworzysz link do formularza rezerwacji. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
--Miki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Żeby zminimalizować liczbę pól w tabeli, nie musisz tworzyć wszystkich godzin po kolei z przypisem wolne/zajęte. Rezerwacje - id, data (włącznie z określoną godziną), id_stanowiska, id_pojazdu Stanowiska - id, opis/nazwa Teraz robisz sobie w php pętlę, która wypisuje kolejne godziny, z przedziałami jakie chcesz, od godziny otwarcia, aż do zamknięcia. Porównujesz to z tabelą rezerwacji, jeśli dana godzina zajęta to oznaczasz to specjalnie, jeśli wolna, tworzysz link do formularza rezerwacji. Tylko jak będę dodawał rezerwację do bazy to jaki czas podam? Z funkcję date() ? Mógłbyś przedstawić jak taka pętla powinna wyglądać według Ciebie? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie no, godzinę będziesz wpisywał z formularza, tylko z aktualną datą.
No i przy zapisie do rezerwacji pobierasz dzisiejsze d-m-Y dodajesz tylko godzinę, np 10 i taki ciąg zapisujesz do bazy jako nową rezerwację. Jak ktoś chce zarezerwować do przodu o kilka dni, to też przecież możesz sam utworzyć odpowiedni string daty. Ten post edytował b4rt3kk 5.12.2012, 00:14:42 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
--Miki-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dzięki za rozpiske. Powiedz tylko, do $tablica_godzin_z_dzis przypiszę godziny, które zwróci mi zapytanie na poczatku?
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki za rozpiske. Powiedz tylko, do $tablica_godzin_z_dzis przypiszę godziny, które zwróci mi zapytanie na poczatku? Właśnie tak. Nie koniecznie muszą to być godziny z dziś, równie dobrze, za tydzień czy za miesiąc, oczywiście na podstawie wyników z bazy, wystarczy tylko odpowiednio operować warunkiem WHERE. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:25 |