![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-pomoc- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Witam,
mam problem z zapytaniem Mysql, co dla mnie jest kompletnie nie logiczne i nie umiem sobie z tym poradzic. Otoz mam takie zapytanie:
To zapytanie zwraca mi wszystkie tabele z bazy $showDB z przedrostkiem cms. Wszystko jest ok. Tutaj zmienna $showDB to np. bazanr1. Teraz problem pojawia sie, jesli nazwa bazy zawiera w sobie "-" czyli jesli $showDB ma wartosc baza-nr1 to zapytanie generuje blad. DB Error, could not list tables MySQL Error: You have an error in your SQL syntax; check the manual that corresponds to your MySQL server version for the right syntax to use near '-nr1 LIKE 'cms_%'' at line 1 Prosze o pomoc, bo juz wszystkiego probowalem i zmienic ' na " i inne cuda, ktore przyszly mi do glowy, szukalem w helpie na mysql i nic nie znalazle, ten blad jest smieszny po prostu. Pozdrawiam Michal |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinno być:
-------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
-pomoc- |
![]()
|
Goście ![]() |
WOW!
Dziekuje Ci bardzo. Czy mozesz mi wytlumaczyc skad tak, dlaczego ? Powiem szczerze, ze jeszcze nigdy nie uzywalem tego apostrofa w PHP, chyba ze w plikach .sql jak robie export z bazy. Byc moze wlasnie dlatego pisze na przedszkole. Jeszcze raz dzieki. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 709 Pomógł: 176 Dołączył: 24.10.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
znak - to operator matematyczny w mysql np:
zwróci pole name użytkownika o id 2. Dlatego należy unikać takich nazw żeby nie robić niepotrzebnie bałaganu. -------------------- http://d3ut3r.wordpress.com/ | mysql_* jest przestarzałe UŻYWAJ PDO!
|
|
|
-pomoc- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
"Acute accent" - tak sie nazywa ten apostrof, a po Polsku akutowy akcent - smieszna nazwa :-)
Tak wlasnie, ale nadszedl dzien sadu ostatecznego dla mojego zapytania, nigdy nie uzywam takich nazw dla baz danych, ale tym razem nie mialem wyjscia i hosting, na ktorym pracuje aktualnie, domyslnie zalozyl taka baze, bez mozliwosci zmiany jej nazwy (z myslinkiem). Ok, dziekuje za wytlumaczenie, dowiedzialem sie czegos nowego. Dzieki wielkie!
Powód edycji: [thek]: Inna polska nazwa to "odwrócony" lub "odwrotny" apostrof ;)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 23:35 |