![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem napisalem klasę galerii i mam dwie osobne funkcje jedna odpowiedzialna jest za wyswietlanie tytułów rekordów z bazy danych a druga odpowiedzialna jest za wyświetlanie operacji.
Jedną z operacji jest zmiana pozycji wyświetlania i gdy robie UPDATE do bazy danych pozycja rekordu sie zmienia lecz zmiana w tytulach jest widoczna dopiero gdy ponownie odswieze stronę. oto fragment klasy
Z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował andrzej7322 25.09.2010, 21:08:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozumiem, że $this->pokaz($id) wyświetla rekord, tak? W takim razie w funkcji $this->first() najpierw wywołujsze $this->pokaz($id), a później $this->options($id), więc aktualizujesz rekord dopiero po wyświetleniu go.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 71 Pomógł: 1 Dołączył: 8.05.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
$this-$pokaz(); jest to funkcja odpowiedzialna za widoczność rekordu na stronie ta funkcja okreslam czy rekord ma byc widoczny czy ukryty
od pokazywania rekordow jest petla while.. dobrze myslisz ja najpierw wyswietlam a pozniej aktualizuje i chcialbym dodac zmienna ze po kazdej aktualizacji zapytanie przed petla sie odswieza |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale tak czy inaczej najpierw wyświetlasz rekordy, a dopiero później je aktualizujesz.
|
|
|
![]()
|
|
no tak jak napisalem powyzej myslalem nad dodaniem zmienej po updacie np.$a=0 i wtedy $a++ i dać warunek gdy $a > 0 to zapytanie wykonuje sie ponownie
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
mi te aktualizacje dzilaja w funkcji options i tam wyswietlanie jest dobrrze ustawione bo dalem po updatach
ale nie wiem jak zrobic zeby tytuly tez zmienialy swoje pozycje po aktualizacji poprostu nie wiem jak zsynchronizowac funkcje options z petla w funkcji first bo tytuly dopiero po ponownycm odswizeniu ustawiaja sie w dobrej kolejnosci. |
|
|
![]()
|
|
Zmienna $wyn w jednej funkcji to nie jest ta sama co w drugiej. Poza tym porozdzielaj funkcje w taki sposób, że jedna wyświetla, a kolejna robi update, bo w tej chwili wywołujesz mnóstwo zapytań, których można uniknąć.
Ogólnie chodzi o to, że wszystkie operacje powinny być od siebie oddzielone, bo później, jeżeli będziesz chciał zmienić sposób np. wyświetlania, to zmieniasz jedną funkcję, a nie przelatujesz przez klasę i szukasz, gdzie masz wprowadzić zmiany. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki już teraz wiem że w kodzie należy mieć porządek.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 25.08.2025 - 21:29 |