![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-Sodema- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam, tworzę własnego mini CMS na własne potrzeby i przyszła kolej na Panel admina. Wszystko już gotowe tylko teraz dostęp ma każdy kto zna nazwę pliku, a tego bym nie chciał.
Tabela Mysql: Kod [sql]CREATE TABLE `MiniCMS` ( =2 ;`id` INTEGER UNSIGNED NOT NULL AUTO_INCREMENT, `dostep` int(1) NOT NULL default '0', PRIMARY KEY (`id`) ) ENGINE=MyISAM DEFAULT CHARSET=utf8 COLLATE=utf8_polish_ci AUTO_INCREMENT [/sql] 0-normalny zarejestrowany user 1-Admin. I teraz jak zrobić aby tylko użytkownikowi o dostępie 1 storna została załadowana (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) Jak na razie próbowałem zrobić to tak:
Niestety mam masę błędów (zapewne chodzi i o ' oraz ", ale zapewne istnieje lepszy sposób Może ktoś mi pomoże, byłbym wdzięczny. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 23.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Czy w tabeli MiniCMS w kolumnie dostęp zapisujesz referencję (id) użytkownika o prawach administratora?ie
Nie prościej będzie w tabeli z urzytkownikami w dodatkowej kolumnie zapisywac informację czy dany użytkownik jest administratorem? Tą informację możesz pozniej zapisać w sesji. Możesz też stworzyć osobną tabelę z grupami (np. admin, user, publisher etc.) i w tabeli z twoimi urzytkownikami, możesz zapisywać tylko referencję na daną grupę. Dzięki temu możesż tworzyć prawa dostępu na różnym poziomie. Co zawiera twoja sesja z danymi zalogowanego urzytkownika? Jak wygląda twoja tabela z zarejestrowanymi urzytkownikami? Ten post edytował swiety 15.06.2012, 22:34:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 27.08.2025 - 20:34 |