![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Z racji tego że jest to mój pierwszy post - Witam Wszystkich.
Czy ktoś mógłby mi pomóc przerobić poniższy kod, aby wartość wpisywanego w pole User tesktu byla emailem(chodzi o poprawność znaków xxxxxxx@xxxxxx.xxx). Czyli aby system sprawdzal czy jest prawidlowo napisany email, jeśli nie to komunikat, jeśli tak to dalej tak jak jest w kodzie. <?php session_start(); include "inc/db.php"; $db = new db(); $user = $db->real_escape($_POST['user']); $pass = $db->real_escape($_POST['pass']); if(empty($user)){ header('Location: meineanzeigen.php?fail=user'); } elseif(empty($pass)){ header('Location: meineanzeigen.php?fail=pass'); }else{ $db->query('INSERT INTO user SET email = "'.$user.'", pass = "'.md5($pass).'" '); header('Location: meineanzeigen.php?reg=ok'); } ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://php.net/manual/en/filter.examples.validation.php
albo wyrażenia regularne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 30.03.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Boshi. Juz tego próbowalem bo przewaliłem całe google w poszukiwaniu rozwiązania. Ale ciągle wyskakiwała mi pusta strona. Jak dodać tą walidację do kodu aby po sprawdzeniu przechodził dalej tak jak teraz w kodzie?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 342 Pomógł: 15 Dołączył: 30.08.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował Boshi 30.03.2015, 21:46:03 |
|
|
![]()
|
|
Niestety też nie działa. Bardzo ciekawy skrypt, ale po mojemu zamiast $user powinno byc $email, i może wtedy te funkcje by działały.
A jak dopisać do $user aby tylko określone znaki mogły być wpisane- czyli tak jak email (xxxxxx@xxxxx.xx) |
|
|
![]()
|
|
Jaka zmienna email? nigdzie jej nie odczytujesz z formularza. Skoro sprawdzasz inputa user to user, dlatego funkcja pobiera ten parametr i sprawdza. Pokaż formularz i napisz co dokłądnie nie działa bo jak na moje to powinno.
Sprawdź co zawiera user var_dump($user); Skoro chcesz inaczej to zainteresuj się wyrażeniami regularnymi. Ten post edytował Boshi 30.03.2015, 22:18:42 |
|
|
![]()
|
|
Teraz to dziala tylko w odwrotna strone. Po wpisaniu jakiegokolwiek emaila przy rejestracji pokazuje echo że jest nieprawidłowy. A po wpisaniu ciaągu znaków przechodzi dalej. Mze zdałobz egzamin użycie preg_match? var_dump jest NULL
Struktura user wygląda tak: http://zapodaj.net/015fd1c5a63f6.png.html Dzieki Boshi.Jest ok. Dałem: $emailErr = "Invalid email format"; zamiast echo. Tylko mam jeszcze pytanie. Czy da się wyświetlić wiadomość o błędnym emailu z bazy danych w wyskakującym okienku? (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował richardoone 31.03.2015, 20:10:04 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Da sie tylko sobie do niego te wiadomosc przekaz (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.09.2025 - 21:46 |