![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wiem, że temat wałkowany ale wszystko czytałem i nic nie pomaga w ogóle jest to dziwna sytuacja. Bo aplikacja działa popranie na jednym serwerze a po przekopiowaniu plików i bazy na drugi się krzaczy. Text generalnie wyświetla się OK, problem jest kiedy wykonuje funkcje, która pobiera synonimy z bazy i zamienia odpowiadające im wyrazy w tekście. Wtedy kiedy wyraz w tekście ma polski znak to wyświetla się np. coś takiego: świata �
Mam w pliku ustawione:
Baza zaimportowana w kodowaniu utf8 DEFAULT CHARSET=utf8 dla każdej tabeli |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeglądarka internetowa ustwiona na jakie kodowanie ?
poza tym jakim edytorem zapisujesz ? z mozliwoscia zmiany kodowania na utf 8 ? Ten post edytował poli25 8.12.2010, 10:05:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 728 Pomógł: 76 Dołączył: 12.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przeglądarka: firefox kodowanie -> zestaw znaków -> środkowoeuropejski ISO 8859-2
edytor: windowsowy notepad++ a wcześniej linuxowy gedit |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 239 Pomógł: 20 Dołączył: 19.02.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
odpowiedziałes sobie dlaczego masz problem (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
iso-8859-2 musisz dac utf 8 (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Niestety oprócz zrąbania czcionki na forum PHP nic to nie zmienia :/ Myślę, że to nie jest kwestia związana z kodowaniem w przeglądarce w ogóle strasznie wkurzająca sprawa nie rozumiem jak skrypt może działać na jednym serwerze a nie działać poprawnie na innym.
Mam jeszcze takie wyrażenie regularne, które odpowiada za podmianę :
|
|
|
![]()
|
|
ja mysle że jednak to bedzie wina kodowania bo moze na jednym serwerze edytujesz innym programem a na drugim serwerze jeszcze innym. Masz 2 takie same edytory? i to samo kodowanie? Wiem ze z kodowaniem znakow wiecznie były problemu dopoki sie nie wkurzyłem i nie zmieniłem wszystko na utf. Kodowanie musi byc ujednolicone wszedzie edytor-> skrypt-> baza-> przegladarka
Ten post edytował poli25 8.12.2010, 12:21:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 1 Dołączył: 8.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli zapisałeś już plik w błędnym kodowaniu niż był poprzednio to możesz mieć problem aby przywrócić poprawne kodowanie. Jest to dosyć kluczowa sprawa, sam nie raz się o tym przekonałem, dlatego przy edycji jakichkolwiek plików zawsze jest to pierwsza rzecz którą sprawdzam(używam Aptana Studio).
|
|
|
![]()
|
|
OK dzięki posprawdzam to (edytor i przeglądarkę bo reszta jest raczej OK). Wszędzie ustawie UTF8
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 04:24 |