![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chcę aby po zalogowaniu wyświetliło się "Jesteś zalogowany jako NAZWAUŻYTKOWNIKA"
Jednak w moim skrypcie logowania w bazie danych jest osobne pole login i osobne pole nick, więc
nie wchodzi w grę. Nie mam też zamiaru zmieniać skryptu logowania, gdyż potrzebuję osobnego loginu i nicka. Robię więc tak
tak naprawdę nie wiem dlaczego
jednak to nie działa. Oto fragment kodu źródłowego strony: |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten post edytował sadistic_son 8.02.2010, 14:01:20 |
|
|
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 0 Dołączył: 3.07.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie działa nic nie wypisuje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
login powinien być unikalny, więc poco limit? Wyświetlaj wyniki funkcją print_r()
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź tak i filtruj dane pochodzące z formularza. Rozumiem, że na początku skryptu masz odpalenie sesji. Ten post edytował ExPlOiT 9.02.2010, 12:52:58 |
|
|
![]()
|
|
nadal nie chodzi
pomocy |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat login powinien być unikalny, więc poco limit? Po to, by nie przeszukiwał nadaremno całej tabeli po znalezieniu rekordu.No wiesz, potocznie mówią na to "optymalizacja" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Tak to można do usranej smierci tu pisac. Nie dziala, nie dziala. Moze byc podał wiecej informacji...
Co ci wyswietla? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Po to, by nie przeszukiwał nadaremno całej tabeli po znalezieniu rekordu.No wiesz, potocznie mówią na to "optymalizacja" (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Hmmm swego czasu zastanawiałem się jak działa LIMIT, szukałem, ale nie znalazłem odpowiedzi. Bo w zasadzie są 2 możliwości: 1. Pobiera rekordy aż do osiągnięcia LIMIT rekordów i przestaje dalej szukać. 2. Pobiera wszystkie rekordy i zwraca ich LIMIT. Szczerze mówiąc nie wiem jak to faktycznie jest realizowane, ale skłaniałbym się raczej ku opcji 2. Dlaczego? Bo przecież można pobrać rekordy z określonym OFFSETem. Przyjmując pierwszy wariant działania klauzuli LIMIT ciężko mi sobie uzmysłowić jakby to miało działać - przecież jakoś trzeba określić próg początkowy zwracanych danych. Poza tym: co w sytuacji z użyciem sortowania? Czy byłaby możliwość pobrania X wierszy posortowanych malejąco po danej kolumnie bez wcześniejszego pobrania wszystkich rekordów? W to również wątpię. Tak więc wydaje mi się (ale to tylko moje gdybanie!), że LIMIT wycina określoną liczbę rekordów z wszystkich pobranych. Jeżeli faktycznie tak jest to dodanie LIMIT w tym konkretnym przypadku nie ma nic wspólnego z optymalizacją, a wręcz przeciwnie - niepotrzebnie tworzony jest narzut związany z koniecznością obcięcia zwracanego zbioru danych. Może ktoś dysponuje w tej kwestii większą wiedzą - byłbym wdzięczny za podzielenie się nią. |
|
|
![]()
|
|
LIMIT dotyczy znalezionych rekordów a nie przetwarzanych.
jak dasz limit 1 to on ci nie skonczy dzialania po przetworzeniu jednego rekordu, ale po znalezieniu rekordu, ktory spelnia warunki. Czyli jak szuka rekordu o danym loginie i ma ustawione limit 1 to szuka az znajdzie i skoro ma limit 1 to juz nie szuka dalej. Jakby nie mial limit to by szukal bez potrzeby nadal
Powód edycji: [nospor]:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
No ale mając w tabeli liczby np. 2, 5, 6, 4, 1, 11, 56, 4, 19 i chcąc pobrać 5 liczb w porządku malejącym - jak wówczas zachowa się LIMIT? Chyba musi sobie je najpierw uporządkować od największej do najmniejszej, a dopiero później zwrócić 5 pierwszych. Inaczej tego nie widzę. Podobnie w przypadku pobrania 5 liczb w porządku malejącym zaczynając od 3. liczby.
PS: wcale się nie kłócę, że mam rację - po prostu chcę ustalić jak to-to może działać (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował phpion 11.02.2010, 13:28:51 |
|
|
![]()
|
|
Od tego masz indexy, by mysql nie musial sobie juz przy select nic uporządkowywac. Jak nie masz indexów to i swiety mocny nic nie pomoze (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Poza tym rozmowa toczyła sie na poczatku odnośnie limit 1 dla z gory wiadomo jednego rekordu. ps: http://net.tutsplus.com/tutorials/other/to...best-practices/ punkt 3 |
|
|
![]()
|
|
nic nie wypisuje
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 14 Dołączył: 21.01.2009 Skąd: Mszczonów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a w ogóle masz gdzieś session_start(); ?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:19 |