![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, jestem dosyć początkujący i nie mogę ruszyć pewnego tematu.
Jak w php robić obliczenia na danych z bazy danych? Przykładowo: W bazie danych mam -id -nazwa ciasta -ilość jajek -ilość mąki Jak to obsłużyć w php żebym np. po wybraniu nazwy ciasta i wpisaniu ilości tego ciasta (np. 5 serników) dodawało mi potrzebne składniki i je wyświetlało? Ucze się z książki "Tworzenie stron internetowych w php. Vademecum profesionalisty" Z góry dzięki i pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 93 Pomógł: 4 Dołączył: 1.12.2009 Skąd: lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skoro wydales kase na ksiazke i takich prostych rzeczy nie umiesz zrobic... heh
![]() http://webmade.org/kursy-online/mysq_fetch...-kurs-mysql.php dalej juz sobie poradzisz... mam nadzieje |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki, spróbuje coś zadziałać:)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 170 Pomógł: 14 Dołączył: 16.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najpierw pobierasz potrzebne Ci dane (ilosć mątki i jajka)
(Zakładam że w bazie masz zawsze dane dla jednego ciasta) Później już tylko w php mnożysz;
Pisane z palca |
|
|
![]()
|
|
Napisałem coś takiego:
Co jest nie tak? Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 141 Pomógł: 4 Dołączył: 16.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
<?php
// połączenie z bazą $polaczenie = mysql_connect('localhost', 'xxxx', '12345') or die("Brak połączenia: " . mysql_error()); $baza = mysql_select_db('cukiernia',$polaczenie) or exit("Nie wybrano bazy, błąd: " . mysql_error()); ?> <?php //Odbieram dane $ciasto=$_POST['ciasto_id']; $liczba=$_POST['liczba']; //Zapytanie o produkty $q="SELECT * FROM składnik WHERE id_ciasta=$ciasto"; $r=mysql_query($q); //wyciągam z bazy i wypisuje echo "Składniki potrzebne do upieczenia"; echo($liczba); echo"ciast"; $r=mysql_fetch_assoc($r); $nazwa=$r['nazwa']; echo($nazwa); echo('ilosc : '); echo('$liczba'); } ?> daj tak powinno działać |
|
|
![]()
|
|
Zrobiłem taki formularz [formularz.html] :
Skrypt obliczający [cuk3.php] :
Nadal nie mogę sobie z tym poradzić Tabele w bazie danych i inne informacje są we wcześniejszych postach. Ten post edytował pablo663 28.12.2009, 12:56:07 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po co dublować w bazie składniki? Zrób jeszcze trzecią tabelę, w której zapiszesz id ciasta, id składnika i jego ilość, a ze składników wywal id ciasta.
Poza tym pamiętaj zawsze o filtrowaniu wszelkich danych od użytkownika. Jeśli masz możliwość, to polecam używanie PDO zamiast starych funkcji mysql_. Ten post edytował Mephistofeles 28.12.2009, 14:04:53 |
|
|
![]()
|
|
A jeśli mam taką baze danych:
Pomoże ktoś zrobić zapytanie lub podpowie jak obsłużyć to w php aby liczyło listę składników na wybrane ciasta? Ten post edytował pablo663 22.05.2010, 09:57:31 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 19:42 |