![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Mam mały problem. Mianowicie chce zrobić ocenę zdjęć, każde zdjęcie user może ocenić tylko raz. Wpadłem na pomysł aby dodawać do tabeli user, id tych zdjęć które już oceniał, potem rozdzielać to explodem i sprawdzać czy id istnieje(jeżeli tak to nie można dodać oceny), jeżeli nie istnieje id wtedy można dodać ocenę. Nie wiem natomiast czy jest to dobry i efektywny sposób. Proszę o rady. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 702 Pomógł: 65 Dołączył: 16.03.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może poprostu w SQL utwórz kolejną tabelę np user foto ocena
jak user odda głos sprawdzasz czy rekord juz jest w tabeli jesli niema dodajesz go do tej tabeli jesli nie dajesz informacje że oddał już głos na to zdjęcie ,proste i skuteczne ![]() -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Lepiej zrobić tabelę w której masz 3 kolumny: id_usera, id_zdjęcia, ocena. Czemu? Bo łatwo zrobić zapytanie czy user już to zdjęcie ocenił, łatwo wyciągnąć wszystkich userów, którzy oddali na zdjęcie głos, łatwo policzyć średnią. I na pewno po chwili myślenia bym jeszcze kilka powodów dodał
![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 4.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ok, dzięki za pomoc
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 07:01 |