![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
class.panel.php
index.php
Skrypt działa i dodaje użytkownika ale mi chodzi czy dobrze pisze np. czy dobrze zmienne dodaje itd. czy lepiej jakoś inaczej je przekazywać, czy styl pisania w OOP jest dobry dlatego pisze do was żeby od razu się uczyć dobrze : )) z góry mówię że w oop nie siedzę długo dopiero w nim raczkuje. Mam nadzieje że rozumiecie o co chodzi. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
więc tak zacznę od samej góry:
-pola klasy powinny być private, ustawiane/pobierane za pomocą setterów/getterów -ja np do metod przekazuje tablice z danymi i ewentualnie identyfikator rekordu, dlaczego? aby jak zmieni mi się struktura (doda/odejmie) jedno pole to żeby nie trzeba było zmieniać we wszystkich miejscach wywołania, no i przekazywanie miliarda parametrów też nie jest zbyt estetyczne -klasy nie powinny wyświetlać błędów w postaci echo, tylko wyrzucać wyjątki -jeśli już łączysz się z bazą danych zrób to po bożemu za pomocą PDO -widzę że Twoja metoda robi miliard rzeczy jednocześnie, powinieneś rozbić ją na metody pośrednie np: funkcja do metoda maila, metoda do generowania formularza etc... -metody nie powinny zwracać wartości bezpośrednio na ekran (echo) tylko powinieneś używać return -korzystasz z zdeprecjonowanych funkcji - eregi to tyle zauważyłem, długa droga przed Tobą. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 248 Pomógł: 38 Dołączył: 29.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
I po co tam jest stripslashes? Chyba że masz włączone na serwerze magic quotes, to zalecałbym wyłączenie. A przed insertem lub updatem do bazy lepiej stosować funkcję mysql_real_escape_string.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
trochę dużo tego no ale zrobię jak mówicie : ))
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 29.08.2025 - 02:15 |