![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Czy można zabezpieczyć plik PHP tak, by za każdą jego edycją, bądź samym otwarciem zapisywało do bazy informacje o IP itp.?
Najważniejsza dla mnie jest odpowiedź, na pierwszą część pytania, z zapisywaniem danych sobie poradzę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat Czy można zabezpieczyć plik PHP tak, by za każdą jego edycją, bądź samym otwarciem zapisywało do bazy informacje o IP itp.? Co do otwarcia - dodajesz po prostu na poczatku pliku:
Co do edycji to przecież plik php można edytować tylko 'ręcznie' (trzeba go zrzucić na kompa i zedytować, więc jak sobie to wyobrażasz?? |
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Źle sprecyzowałem. Chcę by wstawiało info do bazy, kiedy plik zostanie zmodyfikowany np. zmieni się liczba bajtów.
Kod który dałeś zadziała, ale gdy wpiszę w przeglądarce http://adres.pl/plik.php to też zapisze, a ja chcę by tylko przy otwarciu kodu pliku np. przez FTP. A edytować można i bezpośrednio na serwerze, tylko że faktycznie jest to nieporęczne. Ten post edytował kubek3898 28.03.2013, 20:28:53 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 116 Dołączył: 3.06.2012 Skąd: Lędziny Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
getlastmod lub filemtime i zapisujesz do bazy ostatnią aktualizację tego pliku (czas).
Potem robisz z tym co chcesz (czyli jeśli czas edycji pliku się zmieni to może wywalić jakieś info czy coś). EDIT: ew. filesize i też zapisujesz do bazy, potem porównujesz jak uwazasz za stosowne. Ten post edytował Michael2318 28.03.2013, 20:37:00 |
|
|
-kubek3898- |
![]()
|
Goście ![]() |
Dziękuję,funkcje bardzo mi pomogą, a pewnie nawet rozwiążą mój problem, niestety teraz tego nie sprawdzę, gdyż piszę z telefonu.
Oczywiście leci pomógł, jutro się odezwę czy zadziałało. Na razie powiedz mi proszę czy schematycznie coś takiego:
nadawał by się? |
|
|
![]()
|
|
może być, jasne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 3.10.2025 - 03:33 |