Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP] Niestandardowe sortowanie wyników MySQL
marcel_gdynia

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam, mam mały kłopot z sortowaniem wyników z bazy.
Wykonując zapytanie:
  1. SELECT * FROM db WHERE typ2 = 's' AND typ LIKE '%MIESZKANIE%' ORDER BY cena DESC

Otrzymuję no, powiedzmy 8000 wyników z określonymi warunkami.

Wykonuję zapytanie:
  1. SELECT * FROM db WHERE typ2 = 's' AND typ LIKE '%MIESZKANIE%' AND nr LIKE 'FF%' ORDER BY cena DESC

Czyli dodałem nr LIKE 'FF%', otrzymuję ok 1000 wyników.

I teraz mój kłopot,
muszę wykonać zapytanie z pierwszej opcji z tym, że 8000 rekordów mają wyświetlać się od rekordów które zawierają nr LIKE 'FF%' a dopiero potem reszta, powiem szczerze motam się z tym już dobrą chwilę. Nie wiem czy dość jasno to opisałem.

Acha, mogę wykonać tylko jedno zapytanie, ponieważ póżniej dzielę wynik na strony już w PHP i korzystam z mysql_num_rows. Tak więc opcja zapytań nr LIKE 'FF%' i drugiego nr NOT LIKE 'FF%' odpada.
Go to the top of the page
+Quote Post
thek

Grupa: Moderatorzy

Jak to "nie mogę"? A o UNION słyszał kiedykolwiek?

--------------------
Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
+Quote Post
marcel_gdynia

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

1. (SELECT * FROM db WHERE typ2 = 's' AND typ LIKE '%MIESZKANIE%' AND nr LIKE 'FF%' ORDER BY pow) UNION ALL (SELECT * FROM db WHERE typ2 = 's' AND typ LIKE '%MIESZKANIE%' AND nr NOT LIKE 'FF%' ORDER BY pow)

No niezłe zaćmienie miałem, albo źle pytałem wuja googla. Zapytanie działa elegancko, może nie jest super wydajne, ale daje radę. Dzięki wielkie, oczywiście leci "pomocnik".
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:40