![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 364 Pomógł: 3 Dołączył: 29.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No wiec mam z tabeli post wyszukać takie rekordy które spełniają okreslone kryteria
mam czas > id_post, czas link1 > id_post, live link2 > id_post, live link3 > id_post, live I musze wyświetlić takie wyniki z post dla których w czas jest większy od... i w link1 ,link2, link3 jest live = 1 Jak będzie wyglądało takie zapytanie, chce aby to było jak najbardziej optymalne refresh |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
Pokaż schemat tabeli, bo tak to można mówić, że samochód jest czerwony, ma 5 drzwi i jest z 2000 roku.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 364 Pomógł: 3 Dołączył: 29.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no schemat podałem
tablela post > id, .... z tej tabeli musze wybrac wyniki gdzie w tabeli czas> id_post, ... link> id_post, ... spełnione sa warunki Jak takei zapytanie zrobic ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
No to robisz WHERE oraz używasz OR lub AND
|
|
|
![]()
|
|
podaj mi przykładowe zapytanie bo zabardzoe niewiem jak łaczy różne tabele
SELECT * FROM post WHERE ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 376 Pomógł: 47 Dołączył: 23.08.2007 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
id_post we wszystkich tabelach jest wspolny? Jesli tak, to moze LEFT JOIN to zlaczyc i postawic warunek WHERE czas.czas > ... AND link1.live = 1 AND link2.live = 1 AND link3.live = 1, ew. GROUP BY dodac. Zalezy co dokladnie chcesz. Lecz wydaje mi sie, ze masz zle zaprojektowana baze... tak z ciekawosci zapytam: jak wyglada dzialanie tej strony?
|
|
|
![]()
|
|
całwiem możliwe że jest źle zaprojektowana i włąśnie ja chce wyszukac te id_post które spełniają te 3 warunki
pomoże ktoś ? refresh refresh może rozrysowac skrukture bazy będzie łatwiej ;] |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:54 |