![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, zwracam się z prośbą o pomoc. Nie mam problemów ze zrobieniem strony w php, ale zawsze robiłam to proceduralnie. Próbuje od kilku dni przerzucić się na Obiektowe PHP i chyba nie za dobrze mi idzie. Nie chce korzystać z bardzo rozbudowanych Frameworków, bo robię strony zazwyczaj dla własnego użytku i nie jest to nic skomplikowanego - więc po co mi tak duża platforma. Chce stworzyć coś dla siebie z możliwością ewentualnej rozbudowy w przyszłości. Doczytałam że wzór projektowy MVC jest specjalnie dla takich projektów. Zaznajomiłam się z kilkoma tekstami chodź nie są chyba dla mnie aż tak oczywiste... po tych przejściach próbuje stworzyć sobie coś takiego:
index.php
Na razie Controller i Model i View prezentuje w jednym pliku views/aktualnosci.php
Pytanie brzmi czy o to chodzi w MVC(oczywiście controller, model i views będą w osobnych plikach) i czy albo jak przekazać z Model zmienne do View? Dziękuje z góry za pomoc, ale dla mnie za bardzo to nie jest oczywiste ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 616 Pomógł: 84 Dołączył: 29.11.2006 Skąd: bełchatów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie złą ścieżkę nauki wybrałeś. Wybierz jakiś mini framework silex , spawnframework i twórz
![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pytanie brzmi czy o to chodzi w MVC(oczywiście controller, model i views będą w osobnych plikach) i czy albo jak przekazać z Model zmienne do View? Tak, o to chodzi i takie są ogólne założenia. A jak przekazać dane do widoku np. jako parametr metody w formie tablicy. -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 8.02.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ogólnie złą ścieżkę nauki wybrałeś. Wybierz jakiś mini framework silex , spawnframework i twórz ![]() Właśnie sprawdzam spawnframework i zobaczę co z tego będzie, ale już na wstępie widzę na ich stronie że dla małych i średnich stron... a jaką ja mam pewność, że moja strona ne będzie musiała się bardzo rozrosnąć? I co wtedy? Tak, o to chodzi i takie są ogólne założenia. A jak przekazać dane do widoku np. jako parametr metody w formie tablicy. A mogę prosić o przykład bo już kombinowałam na kilka sposobów i... bez efektów. ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Właśnie sprawdzam spawnframework i zobaczę co z tego będzie, ale już na wstępie widzę na ich stronie że dla małych i średnich stron... a jaką ja mam pewność, że moja strona ne będzie musiała się bardzo rozrosnąć? I co wtedy? A mogę prosić o przykład bo już kombinowałam na kilka sposobów i... bez efektów. ![]() Nie ma FW dla małych, średnich czy dużych stron, są tylko te napisane optymalnie lub te w których panuje burdel przez co są przerośnięte. Jak przestanie Ci odpowiadać jakiś FW to zmieniasz go na inny lub starasz się nagiąć jego możliwości. przykład... a jak przekazujesz parametry do metody? ![]()
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Kurde coś przy-tępawa jestem chyba.... lub nie ogarniam za bardzo tego. dane mają pochodzić z Model
Jak taką zmienną utworzyć lub tablicę w Modelu a potem w Controller przesłać do Widoku?
a potem jak w samym View tę zmienna wyświetlić?
Ten post edytował RybkaNati 8.02.2014, 18:19:40 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 291 Pomógł: 829 Dołączył: 14.02.2009 Skąd: łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Działasz na jakimś frameworku czy własny tworzysz? Z twojego kodu nie wiadomo.
Zasada działania jest taka. Powiedzmy, że chcesz pobrać z bazy coś. Model -> metoda pobierania rekordów z bazy. Zwracasz tablicę. Np. metoda getAllNews() zwraca $rows Kontroler -> robi instancję modelu i przekazuje go do widoku Widok -> z odebranych danych z kontrolera np. pokazuje wszystkie newsy. $model->getAllNews() |
|
|
![]()
|
|
To jest własne rozwiązanie i potrzebuje jak wyżej przesłać dane z Modelu (zmienna i tablica) poprzez Controller do Widoku i odczytać go w Widoku. Mam z tym problem gdyż dopiero ogarniam temat Obiektowego PHP. Nie chce za bardzo gotowych rozwiązań, gdyż jako kobieta wole mieć nad wszystkim kontrolę. Poza tym wszyscy tłumaczą się, że lepiej z jakiego Frameworka niż pisać coś od nowa a przecież pisząc strukturalnie robiłam to cały czas! Plusem własnego rozwiązania MVC będzie dla meni to że classy będę miała już gotowe. Proszę więc o pomoc w rozwiązaniu tego jak dla mnie trudnego problemu... abym mogła próbować dalej i uczyć się na własnych metodach i błędach.
|
|
|
![]()
|
|
Może to Ci pomoże http://ferrante.pl/frontend/php/wzorzec-mvc-w-php/ lub http://phpedia.pl/wiki/MVC
-------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 09:50 |