![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam "mały problem" z zapytaniami do bazy. Co chcę uzyskać? Otóż w bazie jest kilkanaście tabel i teraz tak: z pięciu losowo wybranych tabel chcę wyświetlić losowe dane do nich np. za pierwszym razem: arty - tytuł arta newsy - tytuł newsa download - nazwa pliku pomoc - temat pomocy katalog stron - link do katalogu za drugim razem: download - nazwa pliku arty - tytuł arta katalog stron - link do katalogu newsy - tytuł newsa pomoc - temat pomocy za każdym razem co innego z innej tabeli. Ale tu uwaga jest taka, żeby przypadkiem nie powtarzały się linki, np: newsy - tytuł newsa newsy - tytuł (tego samego) newsa (może być news inny) download - nazwa pliku katalog stron - link do katalogu arty - tytuł arta Nie wiem, czy jest czytelnym to, co napisałem. Ale chodzi po krótce o to, by z losowo wybranmej tabeli wyświetlić losowy rekord. Bardzo proszę o pomoc.... Nie wiem nawet jak siędo tego zabrać... |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 2 033 Pomógł: 290 Dołączył: 21.12.2007 Skąd: Łódź ![]() |
Nazwy tabel zapisz a tabeli i wybieraj po stronie PHP (rand() przykładowo)
Z konkretnej wylosoanej tabeli wybieraj rekord stosując ORDER BY RAND() LIMIT 1 -------------------- Life's simple... You make choices and don't look back...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 410 Pomógł: 5 Dołączył: 25.01.2005 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No tak... Na to nie wpadłem.... Trzeba po prostu wszystkie nazwy tabel wrzucić w jedną tabelę, z tej tabeli losowo wybrać tabelę i z niej losowe coś tam... Racja!
A ja chciałem zrobić coś takiego: ajajaj.... Dziękuję bardzo. Za moment przetestuję (za moment, czyli jak utworzę w bazie tabelkę i zapiszę w niej wszystkie nazwy tabel ![]() ![]() Choć już teraz wiem, że będzie na 100% ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 04:24 |