![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
napisałem sobie prosty skrypt logowania i starałem się zabezpieczyć sesję póki co się sprawdza lecz nwm czy to jest w pełni bezpieczne rozwiązanie:
Jak jeszcze mogę zabezpieczyć logowanie? czy posiada jakieś błędy których nie zauważyłem? chciałbym być pewny przed wydaniem publicznie stronki. mam nadzieje że to dobry dział, jak nie to przepraszam i prosze o poprawkę (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 355 Pomógł: 533 Dołączył: 15.01.2010 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W pełni bezpieczne to nie będzie nigdy. Ale wygląda wszystko ok.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 74 Pomógł: 3 Dołączył: 30.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zapomniałem dodać... a mam pytanie czy takie tworzenie dostępu jest poprawne?:
Ładuje to tak:
A wykorzystuje np w templatkach lub php tak:
Czy jest to dobry sposób? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 267 Pomógł: 6 Dołączył: 8.04.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak sposób w porządku (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 124 Pomógł: 22 Dołączył: 10.01.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co do kodu to jest wporządku. Problemem jest to co wykorzystałeś do obsługi tego kodu, a mianowicie sesje. W momencie gdy będziesz posiadał hosting współdzielony (a będziesz bo wątpie żebyś kupował dedyka) istnieje możliwość dobrania się do twoich plików przechowujących sesje i ich modyfikacji.
Poczytaj o sesjach i jak je zabezpieczać dopiero wtedy to będzie porządne (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ale żebys mnie źle nie zrozumiał od strony kodu można się jedynie o logikę przyczepić ;p Osobiście polecam ci olać powyższą część mojego posta, a sesje zastąpić jakimś kontenerem w którym narazie pod maską będą sesje np.
Musisz wtedy pamiętać tylko żeby wywoływać fabrykę, a nie bezpośrednio klase session, no ale to też można obejść jakimś wzorcem projektowym jak rejestr. Ten post edytował YourFrog 10.06.2014, 08:28:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:12 |