![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2010 Skąd: 52°10'N 20°48'E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich,
Słuchajcie mam taki oto problem. 1. Na serwerze jest index.html, składający się z 3 pól tekstowych. W środku index.html jest funkcyjka sprawdzająca czy delikwent wypełnił wszystkie pola. 2. Na serwerze jest również index.php, do którego użytkownik ma zostać przekierowany po wypełnieniu wszystkich pól z (1) 3. Niestety, jak wpisze sie domena.pl/index.php to wszystko widac PYTANIE: jaki kod umiescic w index.php, ktory by sprawdzal zmienne z html i w zaleznosci od ich obecnosci pokazywal zawartosc index.php lub odsylal z powrotem do formularza logujacego? Pozniej chce to rozbudowac o MySQL ale teraz chodzi mi tylko o to, zeby nie mozna bylo zobaczyc index.php bez uprzedniego wypelnienia index.html Oto kod formularza html. Bardzo prosze o kod do index.php, jakikolwiek, ktory spelnialby w/w opisana funkcjonalnosc. Kod <html>
<head> </head> <body> <script type="text/javascript"> // <![CDATA[ function sprawdz(formularz) { for (i = 0; i < formularz.length; i++) { var pole = formularz.elements[i]; if (!pole.disabled && !pole.readonly && (pole.type == "text" || pole.type == "password" || pole.type == "textarea") && pole.value == "") { alert("Prosze wypelnic wszystkie pola!"); return false; } } return true; } // ]]> </script> <form action="index.php" method="post" onsubmit="if (sprawdz(this)) return true; return false"> <div> Imie: <input type="text" name="username" /><br /> Nazwisko: <input Nazwisko type="text" name="username2" /><br /> Haslo:<input Haslo type="password" name="userpassword" /><br /> <input type="submit" value="OK" /> </div> </form> </body> </html> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 707 Pomógł: 290 Dołączył: 16.12.2008 Skąd: Śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
co znaczy "wszystko widać" o.O?? dodaj na początku skryptu w index.php
Jeżeli ktoś nie przeszedł z index.html wypełniając formularz zostanie automatycznie przeniesiony do index.html ps. index.php nie jest plikiem do obsługi autoryzacji Ten post edytował CuteOne 17.12.2010, 14:54:39 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 17.12.2010 Skąd: 52°10'N 20°48'E Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cute,
Zaraz sprawdze Twoj kod ale chyba wlasnie o to mi biega. Mowiac ze wszystko widac, mam na mysli ze jak wpisuje mojadomena.com/index.php (a index.php nie jest u mnie plikiem autoryzujacym) widac jego zawartosc. A nie chce zeby bylo to widac dopoki nie wypelnie index.html W jednym katalogu (tam gdzie index.html) zrobilem taki plik index.php: Kod <?php if(!isset($_POST['username'])) { header('Location: index.html'); } else echo 'It works!; ?> //jesli obecna jest zmienna username, wyswietl potwierdzenie <html> It works </html> 1. czy efektem powyzszego kodu, jest wyswietlenie sie "it works" tylko w przypadku kiedy zmianna 'username' jest niepusta? 2. czy teraz, jak wywolam index.php poprzez wpisanie: http://mojadomena/index.php, bez uprzedniego wypelnienia formularza html, pojawi mi sie jego zawartosc, czy mnie przekieruje na index.html? Chodzi mi o sposob lokalnego przekierowania, czy mozna po prostu wpisac nazwe pliku czy trzeba jakos inaczej to zrobic? Ten post edytował trzcina 17.12.2010, 15:35:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 6 Dołączył: 21.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
Z powyższym kodem: 1.Tak 2.Tak Ten post edytował Szadow 17.12.2010, 16:06:24 |
|
|
![]()
|
|
Szadow i pozostali dziekuje za podpowiedzi. Wyglada na to ze dziala ale ostatecznie upewnie sie za 2h. Bardzo chcialbym Was poprosic o dalsza pomoc - kolejnym etapem bedzie rozbudowa formularza o rejestracje w MySQL. Uzytkownik bedzie mogl zarejestrowac sie w bazie a index.php bedzie pobieral uzytkownikow z bazy i sprawdzal poprawnosc z formularzem html - oczywiscie przykladow na necie jest mnostwo ale sorry - prawie zaden z nich mi nie dzialal przez copy-paste, wole sam zrobic od zera.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 6 Dołączył: 21.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie dam ci gotowca ale jeśli chcesz zrobić logowanie:
1. Używaj Sesji i isset 2.Przy rejestracji filtruj wszystkie dane a hasła w bazie koduj MD5 i sha1 |
|
|
![]()
|
|
Dzieki za podpowiedz, session_start(); bedzie w nastepnym temacie. O md5 wiem ale sha1 jeszcze nie.
Spróbuj tak: Z powyższym kodem: 1.Tak 2.Tak Czesc. Niestety nie dziala. Pojawia sie biala strona, gdy podgladam zrodlo strony mam pusto. mozecie sami sprawdzic: trzcinson.no-ip.org OK, kod uzytkownika Cute zadzialal. DZIEKI! Ten post edytował trzcina 17.12.2010, 20:55:35 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 07:53 |