![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Posiadam skrypt rejestracji, ktory dziala poprawnie oraz skrypt logowania, ktory nie dziala do konca. Skrypt sprawdza najpierw czy podany login istnieje w bazie, jesli nie istnieje to nie sprawdza nawet hasla. Jesli login zostal znaleziony w bazie, wowczas sprawdza haslo, jesli sa zgodne nastepuje zalogowanie uzytkownika - tak powinien dzialac skrypt. Rzeczywiscie potrafi rozpoznac czy w bazie jest taki login jaki poda uzytkownik, ale mimo wprowadzenia poprawnego hasla nie chce mi zalogowac, skrypt stwierdza poprawnosc loginu ale nieprawidlowe haslo. Moze ktos jest w stanie odnalesc blad w moim skrypcie?
Baza:
Skrypt login.php
Prosze o pomoc w odnalezieniu bledu. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
W zapytaniu jest MD5 a jak jest w bazie ?!?!
-------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
U mnie wszystko działa jesteś pewny że wpisujesz poprawnie hasło i login, dodaj nowy rekord do users pamietaj że hasło masz szyfrowane w bazie z md5.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 0 Dołączył: 3.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aaaa dobra sprawa rozwiazana. Co za glupek ze mnie. Siedzialem nad tym chyba z 4 godziny. A do wnioskow doszedlem w momencie napisania tego posta. Wywnioskowalem, ze cos nei gra z porownywaniem hasel md5. Pierwsza mysl, ze przy rejestracji mam inne kodowanie hasla. Zdziwilem sie jak spojrzalem w kod, bo przy pisaniu skryptu dale md5. Pozniej jak sie bawilem z kodowaniem zmienilem na sh1 i o tym zapomnialem. Przywrocilem md5 i skrypt dziala poprawnie. Pytanie takie na marginesie hasla kodowac lepiej w md5 czy sh1 ?
Ten post edytował marecki75 3.03.2010, 19:47:16 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 442 Pomógł: 4 Dołączył: 28.12.2008 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
SHA1 - 160-bitowy
MD5 - 128-bitowy Wiec chyba odpowiedz jest prosta ![]() -------------------- Życie jest jak SESJA kiedyś wygaśnie ....
Jeśli moja odpowiedź jakoś Cię nakierowała lub pomogła kliknij Pomógł |
|
|
![]()
|
|
No tak racja. Dzieki kielich. Kielich piwa dla Ciebie
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 07:43 |