![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam serdecznie.
Mam problem tego typu: W pliku php wykonuję kopie bazy danych, wywołując plik kopia_bazy.php przez przeglądarkę otrzymuję poprawne tabele i rekordy z polskimi znakami. Ale jeśli zlecę to zadanie CRON lub zapiszę zlecę zapisywać całą bazę do pliku txt, to polskie znaki zapiszą xię zamiast 'ś' to , zamiast 'ą' to ± itd. Jak temu zaradzić? Pozdrawiam. miccom |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 821 Pomógł: 111 Dołączył: 11.09.2006 Skąd: Biała Podlaska Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie ustawiłeś?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 493 Pomógł: 8 Dołączył: 7.07.2007 Skąd: Tychy Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kodowanie w bazie danych mam na UTF-8, skrypt kodowany jest w ASCI, jeśli wyświetlam przez przeglądarkę efekt skryptu- wszystko jest ok, jak wyślę wynik skryptu na mój e-mail- jest ok, ale jak zlecę zapis do pliku txt- to już są krzaczki...
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
A czym przeglądasz, że wiesz, iż są krzaczki? (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
|
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem pytania...
Mój skrypt php pobiera dane z bazy, wypisuje mi je tak jako kopię bazy danych dzięki "echo", przed pobieraniem danych zlecam w skrypcie kodowanie znaków na latin2, i wtedy jest dobrze (bez krzaczków) ale jeśli ten sam skrypt zlecę do wykonania przez CRON i potem otworzę to w notepad++, to już mam krzaczki, otwoeram z kodowaniem ASCI, ale próbowałem do otwarcia zmieniać też na UTF-8, dalej krzaczki- tylko inne:) b6, b8 itd. Skrypt został napisany w kodowaniu ASCI, ale tak samo zmieniałem kodowanie na UTF-8... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 18:35 |