![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, wpadłem na pomysł informowania userów logujących się do mojego portalu o różnych informacjach. Informacja powinna być wyświetlana jako popup, a dane pobierane bezpośrednio z bazy sql np z tabeli info tabela posiadałaby następujące pola:
id_info nazwa_usera - kto dodał informację data_do - data do kiedy miałaby się wyświetlać informacja info - treść informacji w jaki sposób najlepiej to zaimplementować? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie rozumiem czego Ci brakuje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Cytat Witam, chciałbym ugotować herbatę. Herbata powinna być zrobiona w kubku a woda powinna zostać wcześniej ugotowana w czajniku. Do kubka przed zalaniem trzeba włożyć woreczek z herbatą i wsypać cukru. W jaki sposób powinienem zrobić herbatę? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 179 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Bardzo mi pomogłeś! W sumie cieszę się, że są tacy "MĄDRZY" jak Ty, bo wtedy dopiero widać jak mało wiemy....
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 301 Pomógł: 25 Dołączył: 15.07.2007 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale ja poważnie pytam czego Ty nie wiesz... Opisałeś jak dane mają być zapisywane w bazie co ma się dziać więc co mam Ci napisać? Sam sobie odpowiedziałeś na wszystkie pytania... No chyba że chcesz żeby Ci ktoś napisał kod wg. twoich wytycznych? :|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 121 Dołączył: 27.10.2007 Skąd: Poznań, Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Według mnie w strukturze tabeli brakuje pola odpowiedzialnego za przechowanie informacji o tym, że dany użytkownik już komunikat widział i go przeczytał. Aktualnie każdy komunikat admina będzie wyświetlał się każdemu użytkownikowi do czasu ważności.
Osobiście informację o przeczytaniu komunikatu przez użytkownika umieściłbym w osobnej tabeli łączącej id wiadomości z id użytkownika. Wtedy proces wyświetlania powiadomień wyglądałby tak:
Warto też pomyśleć aby pobranie i ograniczenie listy wiadomości do wyświetlenia zrobić po stronie bazy danych poprzez "inner joina" i odpowiednie warunki "where" Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 18:02 |