![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powyższym kodem chcę wyświetlać ilość komentarzy (do każdego newsa wybranego z '$sql' [wyświetla 10 na stronie]). Działa źle, ponieważ wyświetla mi w każdym newsie na stronie głównej tę samą ilość komentarzy i prawidłowo to robi, ponieważ źle jest skonstruowany warunek. Zlicza mi gdzie url i url w innej tabeli jest takie samo i pokazuje ilość, ale zlicza mi wszystko, a nie selekcjonuje do poszczególnego newsa osobno. Moje pytanie teraz: Jak zrobić, żeby nie było potrzeby robienia do każdego newsa nowej tabeli z komentarzami, a zliczało mi ilość komentarzy do każdego newsa osobno. Gdyby było potrzebne, to tabela dla komentarzy ma pola: id, url, nick, data, ip i komentarz a tabela dla newsow (z tych istotnych tylko pól) ma id, url (to ma się zgadzać z url z tabeli dla komentarzy, jednak zlicza mi to wszystko i nie przyporządkowuje do danego newsa osobno, jak już pisałem wyżej). Jak ułożyć ten warunek WHERE, żeby było prawidłowo? Chodzi mi o popularny efekt z różnych stron, na których na stronie głównej jest spis newsów i pod każdym jest ilość komentarzy. Bardzo proszę o pomoc, pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zainteresuj się podzapytaniami (ang. subquery)
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 236 Pomógł: 0 Dołączył: 4.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przeczytałem to - https://docs.google.com/viewer?a=v&q=ca...JJKKA&pli=1
ale z tego wciąż nie rozumiem, jaki warunek zastosować. Rozumiem, że można zagnieździć, ale logicznie nie wiem jak to zaplanować (pisząc po polsku, nie w składni php). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Good luck and happy PHP'ing
|
|
|
![]()
|
|
Kombinowałem jakoś tak:
ale żadnych efektów. Błędów w prawdzie nie wyświetla, ale efektów nie ma. Zapewne źle to zrobiłem, ale wciąż nie wiem jak to po polsku napisać, żeby indywidualizować poszczególne rekordy i do każdego przypisywać inną ilość komentarzy. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 654 Pomógł: 42 Dołączył: 27.07.2010 Skąd: Jaworzno Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jakbyś mógł pokazać tabelę cała. To może byłbym w stanie coś doradzić...
-------------------- GG: 10972302 :)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:47 |