![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Mam zagwostkę, potrzebuję podpowiedzi jak zrobić pełną historię zmian do aplikacji webowej służącej do inwentaryzacji sprzętu. Posiadam kilka tabel: `wgd_uzytkownicy`:
`wgd_urz_komputery`:
`wgd_urz_telefony`:
Czytałem wujka google ale wszystko co znajduje to historia dla samego MySQL... Ja potrzebuję PHP > MYSQL. Czy ktoś może poradzić, ewentualnie wskazać działający kod php w postaci przyzkładu + struktura tabel? Walczę z tym już kilka dni. Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 4.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co za problem? Robisz tabelę LOG o polach id, operacja, data, id_urzadzenia, osoba i ew. inne jak potrzebujesz i zawsze gdy wykonujesz operacje mysql_query musisz wykonać operację insert into LOG
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 51 Pomógł: 1 Dołączył: 7.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Twoja odpowiedź mnie nie przekonuje.
Możesz trochę rozwinąć? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
stwórz sobie po prostu zwykły trigger
|
|
|
![]()
|
|
Poprawcie mnie jeżeli się mylę.
Mam utworzyć dodatkowe tabele dla: `wgd_urz_komputery` tabelę `wgd_urz_komputery_historia` `wgd_urz_telefony` tabelę `wgd_urz_komptery_historia` i dopisać dla każdej z osobna trigger? Czy zrobić to w jednej dużej tabeli, która posiada wszystkie pola z obu tabel? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 3 034 Pomógł: 366 Dołączył: 24.05.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poco wszystkie pola, zapisuj tylko to co potrzebujesz do 1 tabeli a z której to ustalisz na bazie id które sobie ustalisz
|
|
|
![]()
|
|
Potrzebuję rejestrować wszystkie zmiany dokonane przez użytkownika.
Chcę wiedzieć, kto co zmienił i kiedy. Nadal uzyskuje zdawkowe informacje. Czy ktoś może mi podać przykład takiej struktury tabeli dla podanych przeze mnie? według mnie powinno wyglądać to tak (proszę o poprawienie mnie jeżeli się mylę): `wgd_log`:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 11 Dołączył: 4.12.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale po co trzymać dwa razy tą samą informację w bazie? W tabeli LOG trzymasz informacje o rodzaju zmiany i wartości jaką zmieniasz. Jak potrzebujesz pobrać informacje o zmianie to robisz select * form LOG INNER JOIN urzadzenie ON urzadzenie.id = log.id i zwraca Ci wszystko co chcesz
|
|
|
![]()
|
|
dokładnie tak jak napisał patry6123, historia zmian to nie backup
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 21:52 |