![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie, mam problem z skryptem, który będzie generował tabelkę. Pakuję do jednej tabelki dane dotyczące pracowników (ilość przepracowanych godzin danego dnia, data, id_zadania, id_klienta, id_pracownika). Struktura:
A tutaj generuję tabelkę
Rezultatem jest tabela z pustymi wersami, zamiast dziur chciałbym, żeby były powstawiane zera.
Chciałbym, aby ilość godzin była przypisana do odpowiedniej kolumny (zadania), a tam gdzie pracownik nie pracował, żeby się pojawiło zero. Nie mam pomysłu jak prawidłowo wygenrować taką tabelkę. Chciałbym aby wyglądała
Z góry dzięki za wszelkie sugestie. Ten post edytował konsument 22.01.2013, 00:45:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprostszym rozwiązaniem będzie oczywiście w momencie wyświetlania wyników sprawdzenie czy dana komórka jest pusta i w takiej sytuacji wyświetlenie 0.
Jeśli chcesz to zrealizować jeszcze w zapytaniu to użyj:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 21.11.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za sugestie, ale niestety nie do końca o to mi chodziło albo nie umiem tego poprawnie zrobić.
nie dojdzie do sprawdzenia $rekord[czas] bo fizycznie tego w bazie danych nie ma. Musiałbym przrobić system i domyślnie przy dodawaniu zadania pakować do bazy dla każdego pracownika wpisy w stylu [id_pracownika, id_zlecenia, 2013-01-01, 0 (ilość godzin)] na cały miesiąc. A później update po przypisaniu ilości godzin. U mnie w bazie jak pracownik danego dnia nie był w pracy to nie ma o tym żadnego wpisu. A inny problem to przypisanie ilość godzin danego dnia do odpowiedniej kolumny (zadania). Docelowo chciałbym stworzyć taką oto tabelkę:
Tylko tam gdzie mam zera to nie mam żadnych wpisów w bazie. Liczba zadań może być różna dla danego pracownika. ////// DOPISEK Generalnie problem polega na tym, aby do tablicy wstawić w odpowiedniej kolejności czas pracy i zera jeśli danego dnia pracownik nie pracował. Obecnie udało mi się osiąganąć taką oto tabelkę: http://i.stack.imgur.com/iqDFC.png Oto moje dane w tablicy: http://s3.amazonaws.com/awesome_screenshot...CNNN0bACkdI4%3D A może należy ten problem ugryżć zupełnie inaczej? Jakieś idee? Ten post edytował konsument 22.01.2013, 11:13:02 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:26 |