![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2009 Skąd: bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Jak mam pytanko stworzyć galerię zdjęć na podstawie bazy danych wykonanej w phpmyadminie to dobry pomysł czy zły? Jeśli dobry to zdjęcie powinno mieć typ pola blob tak?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dobry pomysł stworzyć galerię na bazie danych, z tym że w niej trzymaj raczej info odnośnie poszczególnych plików razem z nazwą/ściezką do nich, a same pliki trzymaj na serwerze w jakimś katalogu. Było już kilka postów na forum odnośnie galerii. Pozdrawiam
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 108 Pomógł: 0 Dołączył: 2.10.2009 Skąd: bydgoszcz Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
a mozesz mi podpowiedzieć jak zrobić nazwę ścieźki do zdjęcia? nigdzie nie znalazłem na tym forum takiej podstawy. chciałbym to robić w phpmyadmin
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 286 Pomógł: 29 Dołączył: 5.04.2007 Skąd: Rymanów Zdrój/Rzeszów Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
pole typu VARCHAR(x) o nazwie np PhotoPath
x - długość ciągu znaków (ścieżki pliku) później przy wyświetlaniu wypisujesz rekord(y) z bazy do znacznika img (href) dodajesz zdalnie rozszerzenie lub w bazie robisz dodatkowe pole i z głowy. Galeria w MySQL to bardzo dobre rozwiązanie. poczytaj o is_uploaded_file i move_uploaded_file Ten post edytował bemol 23.02.2010, 18:46:04 |
|
|
![]()
|
|
bemol a mogłbyś rozjaśnić mi o troszke bardziej??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 289 Pomógł: 77 Dołączył: 5.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Upload plików + dodanie zdjęcia do bazy danych po poprawnym uploadzie np.
tabela z samymi zdjęciami powiązanymi kluczem z jakąś pozycją z inej tabeli, pole z linkiem do pliku, pole z mime czy wielkością czy cokolwiek chcesz przechowywać w bazie. Potem chcąc wyświetlić pliki robisz swykły select, w html podstawiasz w ścieżce to co masz w bazie. Nak ogólnie, masa tego tutaj na forum lub googlach |
|
|
![]()
|
|
tak tylko że moja baza zdjęć (galeria) ma miec zdjęcia tylko dodawane przeze mnie. nie przez kogoś innego.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 13:12 |