![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2009 Skąd: Wołomin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Ostatnio napisałem skrypt, w którym użytkownicy mogą rejestrować się na mojej stronie poprzez podanie swojego loginu, hasla, emaila itd. Z panelu mam możliwość zarządzania (edytowania, usuwania). Chciałem dodać kolejną opcję: wysyłania wiadomości do zarejestrowanych osob, tzw. subskrypcji. Skrypt miałby ściągnąć z bazy z wszystkich rekordów emaile i po dodaniu tresci wiadomości wysłać je jako ukrytą kopie zapasową, aby dany użytkownik nie mógł podejrzeć na poczcie pozostałych adresów, na które została wysłana ta sama wiadomość. Napisałem formularz i chciałem otrzymać pomoc w zakresie wykonania skryptu, ktory ściągał by emaile z bazy.
Tabela: Users i z rekordów: $email - zawiera adresy zarejestrowanych użytkowników $subskrypcja - wypełniona selectem jako TAK lub NIE, czyli wiadomość subskkrypcji może docierać tylko do osób ktore mają wypełnione to jako TAK. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ściągnięcie z bazy to zwykly select gdzie subskrypcja=tak.
wysłanie emaili tak żeby odbiorcy się nie widzieli: poczytaj o additional headers w funkcji: http://pl.php.net/manual/en/function.mail.php i Bcc. Ten post edytował kokers 1.03.2011, 12:28:14 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 83 Pomógł: 0 Dołączył: 23.08.2009 Skąd: Wołomin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Niestety, nie zbyt znam angielski, żeby coś zrozumieć na tamtej stronie...
Są jakieś błędy ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 33 Dołączył: 18.10.2010 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
specjalnie dla ciebie po polsku..:
http://pl.php.net/manual/pl//function.mail.php z jedną uwagą. najpierw pobierz listę adresów email, a potem jak już będziesz tworzył funkcję mail, adresy email możesz "podzielić" funkcją explode. ps. jeśli nie rozumiesz dokumentacji po angielsku, to radzę ci się tego języka szybko go nauczyć. Ten post edytował kokers 1.03.2011, 12:57:40 |
|
|
![]()
|
|
Jak to wygląda?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 176 Pomógł: 31 Dołączył: 26.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
skoro nie potrafisz posługiwać się manualem, google twoim przyjacielem
kurs, prosty newsletter php i jazda. zacznij może od podstaw, jakąś książkę. na skróty się nie da. np tutaj możesz zajrzeć http://www.ygreg.com/artykuly.php do części trzeciej. już abstrahując od tego, że jeśli masz dużo kodu html to po co wywalać go całego poprzez echo i męczyć się z \. Lepiej już:
nie chce mi się usuwać tych wszystkich już niepotrzebnych znaczków i komentarzy, ale podgląd o co mi chodzi powinieneś mieć. W tym długim bloku (formularz) nie używasz żadnej zmiennej z php ani nic, więc po co to echo wyświetlać. i tagi powinno się wpisywać małymi literami. Ten post edytował kokers 1.03.2011, 14:44:39 |
|
|
![]()
|
|
Interesuje mnie wiersz:
Jeśli dobrze rozumie, wiadomość będzie wysyłana pod adres, który podam w $email W jaki sposób zrobić, aby był on wysłany pod adresy ściągnięte z bazy przy $subskrypcja=Tak ? Jak to wygląda w tej chwili ? http://pastebin.pl/37292 Ten post edytował tinware 1.03.2011, 18:38:33 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pozwolicie, że podepnę się do tematu...
To proste; robisz zapytanie do bazy gdzie wybierasz tych użytkowników, którzy włączyli subskrypcje. Następnie odczytujesz ich maile i dajesz do zmiennej. Następnie za pomocą pętli dodajesz ich jako adresatów.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na pierwszy rzut oka wydaje się łatwe. W razie czego wytłumaczę jaśniej... pisz jeśli czegoś nie rozumiesz. Pozdrawiam! |
|
|
![]()
|
|
Pozwolicie, że podepnę się do tematu... To proste; robisz zapytanie do bazy gdzie wybierasz tych użytkowników, którzy włączyli subskrypcje. Następnie odczytujesz ich maile i dajesz do zmiennej. Następnie za pomocą pętli dodajesz ich jako adresatów.. (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Na pierwszy rzut oka wydaje się łatwe. W razie czego wytłumaczę jaśniej... pisz jeśli czegoś nie rozumiesz. Pozdrawiam! Wiem o co chodzi z tą pętlą, ale nie wiem jak ją wykonać. Wykonywałem ją już na wyswetlaniu newsow na stronie itd. Czy mogłbyś pokazac mi jak wyglada to na kodzie php, wkleilem go post wyzej... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 01:01 |