![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, postanowiłem sobie napisać dziś mały skrypcik dodawania obrazków na serwer i o to znalazłem się w magiczny sposób tutaj ponoewnie (jak ja was lubię(IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) ). Problem jest następujący chciałbym aby użytkownik mógł jedynie dodać pliki o konkretnych roższerzeniach typu jpg czy png. No i niby jest ok ale gdy chcę dodać do bazy danych to niestety nie dodaje mi roższerzenia a jedynie wartość zmiennej random.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
w
odwołujesz się do $_FILES['type'] a powinieneś do $_FILES['userfile']['type'] następnym razem error_reporting ustaw na E_ALL to będziesz widział takie błędy dzięki informacją notice Ten post edytował jaslanin 22.06.2012, 19:25:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 99 Pomógł: 0 Dołączył: 5.03.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dalej nie dodaje żadnej wartości po kropcje (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 511 Pomógł: 143 Dołączył: 13.03.2010 Skąd: Jasło Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dlaczego najpierw sprawdzasz czy format pliku userfile
$_FILES['userfile']['type'] a potem operujesz na pliku "pliczek": $_FILES['pliczek']['tmp_name'] dodatkowo sprawdzasz: raczej powinno być: bo tak jak Ty to robisz to pytasz czy typ pliku userfile nie istnieje w tablicy typów obrazków pokaż formularz jaki wysyłasz do tego skryptu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 565 Pomógł: 15 Dołączył: 11.10.2010 Ostrzeżenie: (20%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak:
|
|
|
![]()
|
|
Spróbuj tak:
Twój sposób nie działa niestety a poprzednika naprawiło mi inny problem ale tutaj mam taki problem że mi po rand dopisuje nazwę pliku i roższerzenie a ja nie chcę nazwy pliku! (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) dlaczego najpierw sprawdzasz czy format pliku userfile $_FILES['userfile']['type'] a potem operujesz na pliku "pliczek": $_FILES['pliczek']['tmp_name'] dodatkowo sprawdzasz: raczej powinno być: bo tak jak Ty to robisz to pytasz czy typ pliku userfile nie istnieje w tablicy typów obrazków pokaż formularz jaki wysyłasz do tego skryptu
Ten post edytował Sasuke Uchiha 22.06.2012, 19:56:25 |
|
|
![]()
|
|
ostatni krok jeżeli chcesz dodać rozszerzenie po $rand. to musisz sobie zrobić tablicę mapującą content type pliku (to co jest w $_FILES['pliczek']['type'] na rozszerzenie)
tu masz długą listę wybierz co Ci trzeba + zamień miejscami klucze i wartości http://snipplr.com/view/1937/ powiedzmy że to jest w tablicy $mime2ext i robisz tak pseudokod: if array_key_exists($_FILES['pliczek']['type'], $mime2ext) jeżeli tak to wstaw do bazy wartość z $mime2ext[$_FILES['pliczek']['type']] else jeżeli nie to daj błąd pisane z palca ale powinno działać |
|
|
![]()
|
|
ok, a jak sprawić aby wgrywało tylko wybrane typy obrazków np png lub jpg (IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) bo ten sposób nie działa ;o
|
|
|
![]()
|
|
jak w tablicy $mime2ext będziesz miał tylko wybrane typy obrazków to tak zadziała
+++ ewentualnie prześlij ponownie kod jaki masz teraz zrobiony wraz z formularzem. Ten post edytował jaslanin 23.06.2012, 10:19:00 |
|
|
![]()
|
|
Wszystko mi już działa teraz kombinuje z maksymalną szerokością i wysokością obrazka width and height |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś takiego mniej więcej |
|
|
![]()
|
|
chodź zastanawiam się czy nie zrobić skalowania obrazków do konkretnego wymiaru automatycznie bo jakby każdy miał 63 px sobie robić obrazki to ja w to wątpię (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 1 Dołączył: 12.01.2012 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To już zależy od Ciebie ;p
Polecam przejrzeć tematy na forum: http://forum.php.pl/index.php?showtopic=14...wanie+obraz%F3w http://forum.php.pl/index.php?showtopic=10...wanie+obraz%F3w Pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 08:39 |