![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Potrzebuję pomocy z wykonaniem działania matematycznego
To co znajduje się w zarobku (netto) chcę żeby pokazywało sam wynik. Tak to na razie wygląda (IMG:http://i.imgur.com/EwRtFXX.png) Obecny kod:
Ten post edytował marex112 5.05.2017, 16:52:24 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 Pomógł: 0 Dołączył: 19.08.2016 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A w tym kodzie, który wkleiłeś, w ogóle nie ma ostatniego wiersza pokazującego w jaki sposób w tej chwili wyświetlasz zarobek netto. Nie próbowałeś po prostu pododawać tych wartości?
Faktycznie zapomnialem go tutaj dodac.
Jak tak zrobie to wychodzi liczba na minusie i usuwa inne wiersze (tylko ten wynik sie pokazuje, błędne z resztą):
Ten post edytował marex112 5.05.2017, 21:26:18 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 374 Pomógł: 79 Dołączył: 6.04.2010 Skąd: Ostrów Wielkopolski Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jak tak zrobie to wychodzi liczba na minusie i usuwa inne wiersze (tylko ten wynik sie pokazuje, błędne z resztą):
Poczytaj o używaniu apostrofów i cudzysłowów. W skrócie, w apostrofach i cudzysłowach wyświetlany jest tekst. Jeśli chcesz wykonywać operacje matematyczne, to muszą być poza apostrofami/cudzysłowami, czyli po prostu: PS. Wydaje mi się, że w bazie przechowujesz liczby ujemne, czyli w działaniu powinieneś stosować tylko dodawanie. Ale sprawdź. |
|
|
![]()
|
|
Poczytaj o używaniu apostrofów i cudzysłowów. W skrócie, w apostrofach i cudzysłowach wyświetlany jest tekst. Jeśli chcesz wykonywać operacje matematyczne, to muszą być poza apostrofami/cudzysłowami, czyli po prostu: PS. Wydaje mi się, że w bazie przechowujesz liczby ujemne, czyli w działaniu powinieneś stosować tylko dodawanie. Ale sprawdź. Nie ma żadnych ujemnych liczb w bazie. Teraz ten kod poniżej zwraca mi wynik -1666 (nieprawidłowy), a jak zmienie na same dodawanie to wynik jest 1666. Czyli coś nie tak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
<tr>
<th>Zarobek (netto):</th> <td>'.$rekord[0] - $rekord[2] - $rekord[1] - $rekord[3] - $rekord[4] - $rekord[6] + $rekord[5].'</td> </tr> to może $zarobek = '.$rekord[0] - $rekord[2] - $rekord[1] - $rekord[3] - $rekord[4] - $rekord[6] + $rekord[5].'; echo '$zarobek;' |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co wy za głupoty robicie?
Po co cudzysłów do sumowania? Sprawa jest taka prosta, że nie powinno być kłopotu. - Najpierw sumuje sobie wszystko do zmiennej - potem wrzucam zmienną do funkcji echo, tworzącą tabelkę - dodaje jeszcze kolumnę z sumą poszczególnych rekordów, tak dla sprawdzenia czy wszystko jest wporządku.
|
|
|
![]()
|
|
Teraz działa jak należy (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) dzięki wszystkim za pomoc
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 361 Pomógł: 12 Dołączył: 9.01.2010 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
A dlaczego nie dałeś mi że ci pomogłem.]Napisałem kawałek kodu który powinien Ciebie naprowadzić. A dlatego to dałem w cudzysłów, bo gotowca nie dostaniesz.
A Tumpulus znów wyskoczył jak Pomysłowy dobromir. Pozdrawiam. Ten post edytował woxala123 6.05.2017, 13:53:01 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@woxala
Na prostym przykładzie popełniłeś kilka błędów. Głównie robiąc z liczb stringi, nie mówiąc już że nie korzystasz z tagu PHP dla kodu PHP. |
|
|
![]()
|
|
Celowo to zrobiłem, by autor pytania mógł sam dociec prawdy- mając na uwadze że tylko wskazujemy kierunek.
PS. Niech żyje PDO |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@woxala123 co innego napiać kawał kodu z palca bez odpalania który może zawierać błędy a co innego pisać totalne głupoty. Ktoś kto zaczyna z PHP nie dostanie błędu tylko wyjdą głupoty. Mogłeś pokazać 2 zmienne po prostu a autor mógł sobie dopisać resztę. Ew. pokazać z kosmosu przykład podobny ale przynajmniej poprwawny jakoś.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 22:23 |