![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 8.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie chciałbym zrobić dynamiczną stronę internetową w php tylko nie wiem jak się do tego zabrać.
Może znacie jakieś fajne poradniki w necie do tego lub jakiś gotowy przykład ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 2 Dołączył: 9.03.2004 Skąd: POLSKA Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kolego, zacznij od jednego z kursów PHP dostępnych na Kursy dla poczatkujacych
Ten post edytował Przemo75 9.07.2011, 13:51:13 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 148 Pomógł: 2 Dołączył: 8.07.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy ja już znam.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro znasz podstawy to wymyśl sobie prosty projekt i dodawaj do niego coraz nowsze funkcje.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 350 Pomógł: 31 Dołączył: 23.05.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
utwórz sobie dwa główne pliki "header.php", "index.php" oraz "footer.php" oraz pliki odpowiedzialne za środek www np. faq.php, kontakt.php.
W pliku index.php utwórz taką treść:
teraz aby przemieszczać się po serwisie musisz wpisać link: index.php?page=faq bądź index.php?page=kontakt W pliku header.php trzymaj start sesji (np. do logowania) nagłówek html, itp a w footer.php stopkę serwisu, zamknięcia ram dokumentu html, itp. np header.php
a w footer.php
Ogólnie piszesz, że znasz podstawy - więc więcej nie piszę. Ogólnie to jest schemat dla dynamicznej strony dla początkującego. Później jak zdobędziesz więcej wiedzy zapraszam do zapoznania się z widokami (np. Smarty) bądź frameworka, który ułatwi Ci konstrukcje www :-) Pozdro |
|
|
![]()
|
|
Ok dzięki
@wujek2009 jest błąd w tym kodzie mi wyskakuje że jest coś nie tak w 5 linijce w pliku index.php oto komunikat błędu Notice: Undefined index: page in (tu link do pliku) on line 5 o to zawartość pliku index.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 178 Pomógł: 596 Dołączył: 25.09.2009 Skąd: Piwniczna-Zdrój Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To jest uwaga, a nie błąd. No cóż, wypada po prostu sprawdzić wcześniej, czy użytkownik kliknął na odnośnik, czy wprowadził w przeglądarce adres strony głównej:
Dopiero kliknięcie w odnośnik na stronie lub wpisanie adresu z końcówką ?page=welcome (welcome to tylko przykładowa wartość) powoduje ustawienie zmiennej $_GET['page']. |
|
|
![]()
|
|
Dzięki działa
![]() Ten post edytował Maniek1313 10.07.2011, 18:43:46 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przecież znasz podstawy. A to są podstawy podstaw. Masz do kursów bo chyba przerobiłeś tylko wprowadzenie.
|
|
![]()
|
|
A podał by ktoś link do jakiegoś kursa z którego będę mógł się nauczyć pisać skrypty zaawansowane
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 173 Pomógł: 121 Dołączył: 24.09.2007 Skąd: Toruń Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja parę lat temu uczyłem się PHP na takiej zasadzie, ogarnąłem podstawy, a dalej nie korzystałem z żadnych tutoriali, tylko samemu wymyśliłem jakąś aplikacje, wtedy to bym CMS i go pisałem. Z czasem jak rozbudowujesz go poznajesz praktyczne zastosowanie nowych funkcji, oraz co najważniejsze, dowiadujesz się o zabezpieczaniu aplikacji co jest bardzo ważne.
Zaprojektuj sobie np prosty skrypt newsów/bloga i staraj się go samodzielnie pisać, wykorzystując poznane dotychczas funkcje w php, i w wypadku gdy coś nie gra, szukaj odpowiedzi w necie. Takim sposobem, najszybciej się nauczysz. Tutoriale są dobre, jednak z biegiem czasu, przekonasz się, że nie wszystko w nich jest. Co z tego że nauczysz się tworzyć cms z tutoriala, jak przyjdzie Ci pisać dedykowany CMS dla kogoś i będziesz bardzo zdziwiony, bo tutaj tutorial przestanie mieć znaczenie. |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli lubisz video tutoriale to polecam: uw-team
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 15:15 |