![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę sobie mały panel administracyjny na stronę i napotkałem pewien problem. Otóż mam sobie edytor newsów oraz podstron. Przy ich dodawaniu nie ma problemu zmieniam sobie bbcode na html i wrzucam do bazy. Ale co zrobić jeśli użytkownik będzie chciał edytować jakiegoś newsa/podstronę? Myślałem, aby zrobić dwie kolumny "html" i "bbcode". W pierwszej miałbym wersje do wyświetlania, która byłaby zastępowana przy edycji, a w drugim trzymałbym ten sam tekst tylko że z bbcode, czy to jest dobre rozwiązanie?
A mój drugi problem jest taki, iż chciałbym zrobić nawigację na stronie w stylu Strona główna->Galeria itp. z klikalnymi odnośnikami. Jak tego dokonać? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Piszę sobie mały panel administracyjny na stronę i napotkałem pewien problem. Otóż mam sobie edytor newsów oraz podstron. Przy ich dodawaniu nie ma problemu zmieniam sobie bbcode na html i wrzucam do bazy. Ale co zrobić jeśli użytkownik będzie chciał edytować jakiegoś newsa/podstronę? Myślałem, aby zrobić dwie kolumny "html" i "bbcode". W pierwszej miałbym wersje do wyświetlania, która byłaby zastępowana przy edycji, a w drugim trzymałbym ten sam tekst tylko że z bbcode, czy to jest dobre rozwiązanie? Złe, zapisuj bb-code do bazy i za każdym razem po prostu przepuść przez parser. Co do wydajności, cache, cache, cache ;] A mój drugi problem jest taki, iż chciałbym zrobić nawigację na stronie w stylu Strona główna->Galeria itp. z klikalnymi odnośnikami. Jak tego dokonać? A skąd my możemy wiedzieć na jakiej zasadzie Twoja strona/aplikacja działa? Troszkę więcej konkretów. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 678 Pomógł: 124 Dołączył: 26.09.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Złe, zapisuj bb-code do bazy i za każdym razem po prostu przepuść przez parser. Co do wydajności, cache, cache, cache ;] No ale wtedy przy edycji będę miał znaczniki html a nie bbcode. Chodzi ci o to abym parsował dopiero przy wyświetlaniu na stronie? Bo aktualnie parsuję przed wysłaniem do bazy. A skąd my możemy wiedzieć na jakiej zasadzie Twoja strona/aplikacja działa? Troszkę więcej konkretów. Już nie trzeba, z tym sobie jakoś poradzę. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale wtedy przy edycji będę miał znaczniki html a nie bbcode. Chodzi ci o to abym parsował dopiero przy wyświetlaniu na stronie? Bo aktualnie parsuję przed wysłaniem do bazy. Dobra, to może łopatologicznie. Gdy zapisujesz do bazy, zapisujesz tekst z bb-code z pominięciem parsowania, jeżeli użytkownik przegląda newsy, to pobierane są one z bazy i parsowane, jeżeli edytuje to wyświetlasz po prostu to co masz w bazie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Posłuchaj fifiego. Zauważ, że pisząc tekst użytkownik także widzi bbcode, ewentualnie jest on "w locie" zamieniany poprzez JS w widzialna formę (onBlur choćby lub on click guzików wstawiających tagi). Ale "pod spodem" to nadal bbcode i w takiej formie powinien on iść do bazy. Parsowanie tego dopiero przy wyświetlaniu. W bazie jednak bbcode cały czas, by ułatwić edycję i nie pokazywać userom co siedzi pod spodem.
|
|
|
![]()
|
|
Właśnie o to pytałem. Dzięki chłopaki (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 23:21 |