Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [MySQL][PHP] Dwa pola auto_increment w tabeli, Dwa automatycznie nadające się numery o innych wartościach
Kamil Rybczyński

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Witam,

mam sobie tabelę `wpisy`, która zawiera pole `id` auto_increment, które jest numerem wpisu w całej tabeli (wszystkich użytkowników) oraz pole `wpis_user_id`, które jest numerem wpisu tylko danego użytkownika licząc od 1 w górę.

Jak mam oznaczyć pole `wpis_user_id` aby nie musieć stosować SELECTów sprawdzających ostatnio nadany numer dla wpisu danego użytkownika i nie obciążać bez sensu bazy?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam,
Kamil
Go to the top of the page
+Quote Post
darko

-----

Przeprojektuj tabelę wpisy tak, aby zamiast bezsensownego kolejnego numerka z wpisem użytkownika X trzymała w tym polu jego id, a liczbę wpisów danego usera można bez najmniejszego problemu wyciągnąć z bazy posługując się zapytaniem na prawidłowo zdefiniowanej relacji pomiędzy tymi tabelami.
+Quote Post
Kamil Rybczyński

-----

Niestety za późno, mam koło setki baz danych i chciałbym z nich zrobić jedną ponieważ obecne rozwiązanie się nie sprawdza. W związku z tym są już powiązania pomiędzy tabelami, kilkaset tysięcy rekordów, każda tabela ma id 1,2,... i są one powiązane z innymi tabelami.

Czy ma ktoś pomysł jak rozwiązać problem?

+Quote Post
sazian

-----

kiedyś robiłem coś podobnego przy pomocy triggera
zasada będzie ta sama (to znaczy select żeby sprawdzić liczbę rekordów) ale za to będzie działać szybciej niż po stronie php
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 22.08.2025 - 20:41