![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 1 Dołączył: 8.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Udało mi się stworzyć coś takiego:
Formularz: Nick, Data, Komentarz - DANE z formularza sa wysylane do bazy danych - I TO DZIALA ![]() Nastepnie chce umiescic dane z bazy danych na stronie i to tez działa ale: Za kazdym razem jak otwieram strone lub ODSWIEZAM to puste dane wchodza automatycznie do bazy a co za tym idzie - puste dane pojawiaja sie na stronie. Jak to naprawic ? dodajkomentarz.php
komentarze.php
Ten post edytował Ideal 15.11.2010, 14:29:18 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Zanim wstawisz coś do bazy (wykonasz INSERT) to sprawdź z łaski swojej czy POST zawiera dane... - przecież to logiczne.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 763 Pomógł: 117 Dołączył: 15.03.2010 Skąd: void Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu zastosuj:
To takie trudne ;D? -------------------- Pomogłem? Kliknij `Pomógł`. To nic nie kosztuje, a mnie usatysfakcjonuje! ;)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 59 Pomógł: 1 Dołączył: 8.11.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No pewnie ze tak
![]() Jak zrobic zeby dane byly sortowane wedlug daty od najmlodszego do najstarszego ? i drugie (chyba trudniejsze pytanie) - jak zrobic taka rzecz ze jesli na bedzie wiecej komentarzy to przechodza do nowej strony (czyli dochodzi kolejna strona o innym adresie, pojawiaja sie numer strony i odnosnik do pozostalych ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
1) ORDER BY.... DESC - manual mysql
2) STRONICOWANIE - uzyj wyszukiwarki, pelno tego.... nawet w moim podpisie masz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Wtedy mi pokazuje od najstarszego do najmlodszego a jak zrobic odwrotnie ?
LUB chcialbym dodac nowa kolumne do mojej tabeli np o nazwie ID zeby automatycznie sie numerowaly rekordy czyli: nowy rekord = kolejny numer ... wtedy moge zrobic ORDER BY ID (no chyba ze znow mi pokaze od pierwszego ![]() No ale tak czy inaczej potrzebuje wiedziec jak to zrobic (i to i to) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 317 Pomógł: 58 Dołączył: 6.11.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtedy mi pokazuje od najstarszego do najmlodszego a jak zrobic odwrotnie ? LUB chcialbym dodac nowa kolumne do mojej tabeli np o nazwie ID zeby automatycznie sie numerowaly rekordy czyli: nowy rekord = kolejny numer ... wtedy moge zrobic ORDER BY ID (no chyba ze znow mi pokaze od pierwszego ![]() No ale tak czy inaczej potrzebuje wiedziec jak to zrobic (i to i to) Nie masz wrażenia, że troszeczkę przeginasz? To jest dział "Przedszkole", ale nie "Żłobek". To o co pytasz było wałkowane w necie na sto tysięcy milionów różnych sposobów. Edit: No dobra, żeby nie było że jestem taki zły: poszukaj w google "mysql autoincrement". Ten post edytował luck 15.11.2010, 19:23:35 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 73 Pomógł: 9 Dołączył: 14.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wtedy mi pokazuje od najstarszego do najmlodszego a jak zrobic odwrotnie ? A zastosowales to co pisal nospor? -> ORDER BY data DESC To samo bedzie w przypadku id, ORDER BY id DESC. A jak wstawic kolumne, to u wujka mozesz sprawdzic. |
|
|
![]()
|
|
Cytat A zastosowales to co pisal nospor? -> ORDER BY data DESC Akurat teraz to musi zrobic nie DESC a ASC.To samo bedzie w przypadku id, ORDER BY id DESC. A jak wstawic kolumne, to u wujka mozesz sprawdzic. Ale po to dostał ode mnie linka by sobie taką drobnostkę doczytać a nie leciec od razu na forum -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Chcialem zrobic CZAT
![]() Wpadlem na pomysl zeby zrobic to w ten sposob - mam trzy strony chat.php chatmain.php chatmessages.php Wchodzisz na strone wpisujesz swój nick i przechodzisz do strony na chatmain.php na ktorej znajduje sie textarea (wiadomosc z textarea jest wysylany do bazy) i guzik i iframe ze strona chatmessages.php na ktorej znajduja sie wiadomosci czytane z bazy danych i ta strona sie odswieza co sekudne ![]() ![]() Jest mozliwosc zeby strona np odswiezyla sie tylko wtedy jesli jakis rekord zostanie dodany do bazy ? Albo macie jakis inny sposob na to ? Czy moze PHP sie do tego nie nadaje ? Tak to wyglada: chatmain.php <iframe name="okno" style="border:#F60 1px solid;" src="chatmessages.php" width="700" height="500" frameborder="1"></iframe> <form action="chatmain.php" method="post"> <textarea name="message" cols="" rows="1"></textarea> <input name="" type="submit" value="SEND" /></form>
chatmessages.php <META HTTP-EQUIV="REFRESH" CONTENT="1">
PS: Jak zrobic zeby po wspisaniu na stronie chat.php mojego nicku on byl pod zmienna $nick ciagle (po przejsciu na strone chatmain.php) ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 72 Pomógł: 2 Dołączył: 14.02.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
logowanie -> sesje
jesli czat to -> ajax jesli twoje umiejetnosci ==0 { destroy ajax; wziac_ksiazke(); uczyc_sie(); } else { jesli ajax to ->jquery -> $.ajax() return czat; } pozdro:) Ten post edytował crafter 17.11.2010, 11:31:59 |
|
|
![]()
|
|
Nareszcie wszystko zaczelo wychodzic
![]() Pozostala jedna rzecz - logowanie. Jest 3:20 i mi sie mozg wylaczyl. Wchodze na strone glowna (index.php) i mam formularzyk do logowania czyli NICK i HASLO. Teraz tak po zalogowaniu chce zeby nadal byl na stronie glownej ale zeby formularz zniknac i zeby pojawilo sie kilka rzeczy. Moglbym to zrobic zeby np. po zalogowaniu przechodzil do np. main.php gdzie beda rzeczy tylko dla zalogowanych ale to nie bardzo bo jesli wklepie jakas inna zupelnie inna nie zwiazana strone a pozniej wklepie znow strone glowna to bedzie znow sie musial logowac ? Jak to robicie ? Tylko tak jasniej prosze |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 27 Dołączył: 27.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poczytaj o sesjach, w pliku main.php daj
Podobnie zrób w pliku z formularzem, tylko ze zamiast echo'zalogowale sie' daj np echo 'Jestes juz zalogowany jako<b> '.$_SESSION['login'].'</b>!'; a w zamian echo'nie masz uprawnien..'; daj kod formularza Ten post edytował daros17 26.11.2010, 08:24:59 |
|
|
![]()
|
|
daros17 za chwileczke to przeanalizuje, znalazlem cos takiego na internecie, takie cos by mnie interesowala oczywiscie po drobnych zmianach ale to nie dziala :/ a przynajmniej u mnie - mozecie rzucic okiem na to ?
index.php
glowna.php
logout.php
Ten post edytował Ideal 27.11.2010, 16:34:56 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:06 |